Фишингът е често срещана форма на престъпление в кибернетичното пространство, включващо открадване на вашата самоличност, данни за вход или друга информация, често чрез електронна поща. Ако сте получавали подозрителни имейли, които твърдят, че са от банка или реномирана компания, които искат поверителна лична или финансова информация, включително предоставят връзка към уебсайт, където трябва да предоставите тази информация, те може би са капан от крадците за вас.

 

Много пъти тези фишинг имейли са лесно забележими, защото вашият доставчик на електронна поща автоматично ще ги филтрира в папката за спам. Но той не винаги успява на 100%  да улови тези проблемни имейли, така че е важно да знаете как сами да се предпазвате. Как да разберете дали един имейл е бил изпратен от кибер престъпник? От  Android Pit предоставят полезна информация по темата.

Не кликайте върху линкове

Когато престъпниците ви изпращат имейл, в него се твърди, че е от уважавана компания, често има връзка към страница, в която трябва да въведете информацията си. Винаги проверявайте името на подателя, имейл адреса, както и проверете за HTTPS верификация в URL адресите, които браузърът ви ще покаже. Но ако имейла изглежда подозрително, вероятно има основателна причина за това и не трябва да кликате върху линка изобщо.

Обърнете внимание на малките подробност

Престъпниците обръщат внимание на детайлите, защото по този начин получават доверието ви. Въпреки това, ако уловите някакви грешки в имейла, преди да стигнете до страницата, откъдето се опитват да откраднат данните ви, можете да избегнете всичко това. Често можете да забележите малки грешки в първоначалните имейли, например: обикновен текст (без графики или форматиране), изпращачът използва неофициален имейл адрес или откривате правописни и граматически грешки.

Внимавайте за заплахи

Понякога кибер престъпниците се опитват да ви изплашат, за да отворите и отговорите на техните измамни имейли. Например “Ако не отговорите на този имейл или не актуализирате паролата си през следващите три дни, профилът ви ще бъде изтрит”. Не се притеснявайте, нищо няма да се случи, ако не реагирате. Всъщност, изключително рядко компаниите се свързват с потребителите по имейл за лична или финансова информация.

Бъдете нащрек

Вашата собствена бдителност е най-ефективният начин да сте в безопасност. Електронната поща може да бъде добре написана, да няма правописни грешки, цветовете на фирменото лого може да са легитимни, URL адресът и имейл адресът могат да изглеждат надеждни, но ако смятате, че все пак нещо не е наред, вярвайте на инстинктите си. Не отговаряйте на имейла. Вместо това,  обадете се директно на банката и проверете точността на получената от вас информация. След като разговаряте с тях и те потвърдят, че имейлът е измамен, маркирайте имейла, който сте получили като спам.

 

Вижте 6 полезни съвета, които могат да гарантират сигурността ни в Интернет