Фалшиви приложения за онлайн пазаруване се опитват да примамят потребителите на iOS, съобщава Mashable. Приложенията често имитират тези на реални магазини и целят да съберат лични данни и най-вече информация за банковите карти на потребителите.

 

Някои от приложенията дори блокират устройството и искат от потребителя да плати откуп, за да му върнат достъпа. Apple вече е започнала активно филтриране и проверки, но въпреки това е добре и потребителите да са с повишено внимание. За щастие, не е трудно фалшивите приложения да бъдат избегнати.

 

 

На първо място потребителите не трябва да бързат с натискането на бутона за изтегляне на приложението. Добре е да прочетат неговото описание. Често могат да се видят правописни или граматически грешки, които голяма търговска компания няма да допусне. Освен това е хубаво да се обърне внимание кой е разработчик на приложението. Големите компании застават с имената си и като създатели на съответното приложение.

 

А някои от тях слагат линкове към приложенията си в своите официални сайтове. Трябва да се обърне внимание и на броя тегления на приложението и отзивите. Ако са много малко или  предимно негативни, това е признак за нещо съмнително.

 

Още от Digital: Най-добрите безплатни iOS приложения за навигация