Мобилната платформа Android не е имунизирана срещу злонамерени програми. Независимо дали сте взели предпазни мерки или не, възможно е вашият телефон в един момент да се зарази със злонамерен софтуер.

 

Ако имате някакви основания да се притеснявате, че телефонът ви е бил заразен, като например постоянно виждате реклами, а живота на батерията се изтощава учудващо бързо, разгледайте съветите на Android Pit. От медията ще ни покажат как да предотвратяваме, откриваме и премахваме зловреден софтуер от Android телефон.

Как да защитим телефона си от зловреден софтуер?

Често е много трудно да се разбере дали телефона ни е бил заразен. В някои случаи зловредният софтуер ще ви дразни като бързо източва живота на батерията или ви показва постоянни реклами, но в други случаи зловредния софтуер може да остане неоткрит и тихо да краде вашите данни, в продължение на месеци. Така че, вместо да чакате, докато не стане твърде късно, по-добре вземете предпазни мерки още сега.

1. Антивирусни приложения

Има много спорове около ефективността на антивирусните приложения за Android, но не е разумно да стоите безучастни и да чакате да се случи неизбежното. Антивирусните приложения ви помагат да предотвратите, откривате и отстранявате заплахи за Android устройството ви. Вече сме писали за най-добрите антивирусни програми за Android.

2. Други съвети за защита

– Изключете опцията за инсталиране на приложения извън Play Store. Ще я откриете в Security settings на телефона си, там трябва да забраните Unknown sources.

– Инсталирайте актуализации, веднага след като те станат достъпни, тъй като те често подобряват сигурността.

– Преди да изтеглите приложение, проверете какви разрешения иска от вас. Ако разрешенията са извън обхвата на посочената функционалност на приложението, потърсете алтернатива.

– Не забравяйте да използвате VPN при използване на обществен Wi-Fi, за да защитите данните си.

Как да откриваме зловреден софтуер, рекламен софтуер и вируси на смартфона си

Ако телефонът ви се държи странно или батерията му се изтощава необичайно бързо, възможно е, устройството ви да е заразено с вирус или друг тип зловреден софтуер. Ако виждате постоянни реклами, това може да бъде рекламен софтуер. Антивирусните програми може да помогнат за откриването на заплахите и идентификацията им, но има и други начини да се справите с тези проблеми.

 

След Android 6.0 Marshmallow, потребителите могат да контролират точно кои приложения да се появяват. За целта трябва да отидете в Settings, под Apps –> Draw over other apps ще намерите списък на приложенията, които могат да се появяват постоянно. След това забранете разрешенията на подозрителни приложения или дори ги изтрийте.

Как да премахваме зловреден софтуер от смартфона си


Ако някое приложение е подозрително, може да използвате процеса описан по-долу, за да го премахнете, но е препоръчително да използвате и антивирусна програма. Антивирусните приложения могат да помогнат да се предотврати, открие и премахне всякакъв вид заплаха.

1. Деинсталиране на подозрително приложение

Отидете в Settings > Apps, след това намерете приложението, което смятате, че е проблемно. След това можете да го деинсталирате от тук. Ако не можете да го деинсталирате, възможно е, приложението да има администраторски права, които трябва да бъдат отнети преди да можете да го инсталирате. Ето как да направите това:

– Отидете в Settings > Security и потърсете опцията „Device administrators“. В този списък ще видите „Android Device Manager“, но това не е проблем.

– В това меню, можете да отнемете администраторски права от зловредния софтуер, а след това ще бъдете в състояние да го деинсталирате.

2. Тествайте

След като вече сте премахнали приложението нарушител, рестартирайте телефона си и след това проверете дали той се държи нормално. Ако проблемът продължава, опитайте с антивирусно приложение. Може дори да използвате повече от едно, тъй като те не са подготвени да се справят с всички видове заплахи. Това ще ви помогне да бъдете по-сигурни в това, че заплахата е напълно заличена.

 

Вижте най-добрите приложения, които ще гарантират сигурността ви в Интернет