Услугата за запазване на снимки преди беше част от Google+, затова много хора я пренебрегваха. Но вече не е, а освен това си има и нов интерфейс. Единственото, което Ви трябва е Google акаунт.

                                      

Трябва Ви план, за да съхраните снимките си

 

Google Photos може да се сравнява с облака на Apple, който обаче, ни предлага само 5GB памет. Flickr на Yahoo и Dropbox на Microsoft OneDrive също са добри, въпреки че те наблягат на пространство за запазване на всякакви файлове, не само снимки.

 

Чието и обслужване да изберете, обаче, трябва да сте сигурни, че запазвате снимките си на защитено и сигурно място. Не копирайте всичките си снимки на хард диска или на компютъра, защото е невъзможно да ги замените ако имате проблем с  хардуера.

 

Сложете снимките си в Google Photos

 

За да качите снимките си, посетете сайта на Google Photos, впишете се с акаунта си и започнете да влачите снимките и да ги пускате върху страницата.

 

Ако искате да имате неограничено пространство за снимки, изберете “High quality” от настройките. Ако изберете “Original size”, ще можете да качвате големи снимки без да се смачкват, но тогава те заемат част от паметта на акаунта Ви в Google. Снимките с високо качество могат да са с до 16 мегапиксела големина, но Google препоръчва да използвате услугата “Original size” само ако имате висококачествени снимки от огледално-рефлексен фотоапарат.

 

Можете също така да използвате приложения, за да качвате автоматично снимки, които сте направили със своя смартфон, таблет, Windows компютър или Mac. Тях можете да изтеглите от Google.

 

  • iPhone и iPad: инсталирайте приложението Google Photos. Можете да качвате снимки автоматично, като замените облака и така си запазвате памет в него.
  • Android: приложението Google Photos Ви позволява автоматично да качвате снимки. Възможно е вече да е инсталирано на устройството Ви.
  • Windows и Mac: Google слага иконка на приложението на десктопа, която автоматично качва снимките Ви. То открива външни карти с памет и флашки, свързани към Вашия компютър и качва снимките от тях.

 

Когато качвате през мрежата, най-вероятно ще искате да качвате снимките на настройката “High quality”, освен ако нямате висококачествени снимки от огледално-рефлексен фотоапарат и не искате да платите за допълнително пространство.

 

Също така можете да качвате и видео клипове, до 1080 пиксела са безплатни.

 

Разгледайте снимките си

 

За да разгледате снимките си, влезте в Google Photos или в приложението на Вашето устройство. Можете да скролвате нагоре и надолу и да кликвате върху снимките, за да ги виждате. Подредени са по ред на качване, от най-новите към по-стари.

 

Както сигурно сте подозирали, Google Photos също включва и поле за търсене. Например ако напишете “dog”, ще получите списък със снимки, които Google мисли, че включват куче. Можете да търсите по забележителности, видове предмети или обекти, място, където сте направили снимките и други.

 

Кликнете на лентата за търсене веднъж и ще видите списък с различни хора. Google не знае кои са те, просто мисли, че лицата им имат прилики. Същото е и с местата, на които са правени снимките. Това е начин за по-лесно намиране на снимки, обвързани една с друга.

 

Ако искате да организирате снимките си по по-традиционен начин, можете да използвате функцията “Collections”, за да ги събирате в албуми.

 

Ако поразгледате приложението ще намерите и услугата “Assistant”, която прави анимации и монтажи със снимките и Ви предлага да ги запазите, ако Ви харесат.

 

Споделете със всички

 

Благодарение на това, че вече не е част от Google +, с Google Photos можете да споделяте лесно и бързо. Лесно е колкото да отворите снимката, просто натискате бутона за споделяне горе на дисплея и избирате една от опциите.

 

Можете да споделяте снимките чрез Facebook, Twitter или Google+. Също така можете да изберете опцията “Get shareable link”, чрез която получавате директен линк към снимката. Изпратете го на някого и той ще може да отвори снимката, дори без да влиза в акаунта си.

 

Отворете менюто в Google Photos, и изберете опцията “Shared Links”, за да разглеждате или управлявате изпратените линкове.

 

Google Photos също Ви позволява да теглите снимките си, както една по една, така и цялата колекция, чрез Google Takeout. Така можете да ги имате на устройството си и когато сте офлайн.

 

Сега вече може да работи и с Google Drive. Снимките, които правите автоматично се качват в Google Photos и се теглят на Вашия настолен компютър чрез Google Drive, по същия начин както работят и Dropbox и Microsoft OneDrive.

 

Това приложение е наследник, както на уеб албумите на Google Picasa, така и на Google + Photos, така че, ако досега сте използвали едно от двете, снимките Ви вече са в Google Photos.