През 2017 година, Apple предложи някои нови функции в смартфона си iPhone X. За съжаление, обаче възникнаха някои нови проблеми свързани с дизайна на устройството. За щастие, има решения и поправки за повечето от тях. Някои ще зависят от версията на iOS, която използвате, докато други изискват заобиколни решения.

 

От makeuseof разглеждат някои от разочарованията, недостатъците в дизайна и дефектите, които потребителите на iPhone X могат да срещнат и предлагат решения.

Face ID не работи правилно

Вероятно най-големия проблем, с който се сблъскват собствениците на iPhone X е с TrueDepth камерата и Face ID. Също като Touch ID на по-старите устройства, Face ID не работи добре винаги. За да предотвратите проблеми, уверете се, че редовно почиствате „прореза“ в предната част на екрана на вашия iPhone X. В това малко пространство са събрани, сензори, камери и проектори, които трябва да могат да ви „виждат“ ясно, за да работят.

 

На второ място, сканирайте лицето си на добре осветени места. Сканирането при слаба светлина не е толкова точно, колкото при дневна светлина. Ако сте променили значително външния си вид или сте имали проблеми с разпознаването на лицето ви, отидете на Settings > Face ID & Passcode и изберете Reset Face ID. След това можете да го настроите отново.

 

Когато Face ID ви подканя да въвеждате парола, това означава че услугата ви опознава и се адаптира към външния ви вид, за да предотврати появата на проблеми. Някои потребители съобщиха, че Face ID отказва да работи напълно. Това е проблем, който Apple призна. Единственото решение в този случай е смяна на камрите на устройството както предната, така и задната. В някои случаи Apple подмени изцяло смартфоните с нови. Ако имате постоянни проблеми с Face ID, обърнете се към Apple Support.

Телефонът скубе косата ви

Потребителите на iPhone X по целия свят се оплакват, че устройтвото скубе косите им и дори брадите. В отговор, Apple предложи да замени iPhone-ите на тези, за които това представлява твърде голям проблем. Не е ясно дали това означава, че някои модели на iPhone X са „по-скубещи“ от други, но може да се опитате да решите проблема с калъф.

Проблеми с екрана: промяна на цвета, изгаряне и зелени линии

iPhone X е първият смартфон на  Apple с OLED дисплей. Въпреки, че Apple вече използва OLED дисплеи както в Apple Watch, така и в MacBook Pro Touch Bar, iPhone X представлява скок напред в екранната технология на iPhone. За съжаление, това води до някои проблеми.

 

Някои потребители казват, че забелязват лека смяна на цветовия оттенък при преместване на дисплея. На своя уеб сайт Apple отговори така: „Ако гледате OLED дисплей под ъгъл, можете да забележите лека промяна в цветовете и оттенъка. Това е характеристика на OLED и е нормално явление“.

 

Изгарянето на екрана е друго OLED „очаквано поведение“, описано на уебсайта на Apple. Това явление е известно още като „задържане на изображението“ на дисплея. В този случай се показва блед остатък на изображение дори след като на екрана се появи ново изображение. Apple препоръчва няколко неща, за да се избегне изгарянето на екрана:

 

1. Уверете се, че функцията „Auto-Brightness“ е активирана като отидете в Settings > General > Accessibility > Display Accommodations.

 

2. Изберете за „Auto Lock“ време от 30 или 60 секунди. Направете това от Settings > Display & Brightness > Auto Lock.

 

3. Избягвайте да показвате статични изображения за продължителни периоди, особено при максимална яркост. Използвайте Control Center, за да коригирате ръчно яркостта на устройството си, ако е необходимо. За да отворите Control Center, прекарайте пръст нагоре от долния край на екрана. За iPhone X, прекарайте пръст надолу от горния десен ъгъл на екрана.

 

Друг проблем, който може да имате с екрана на iPhone X са появата на вертикални зелени линии. Това не е нормално и Apple вече е заменил засегнатите телефони.

Забавяне в „събуждането“ на екрана при входящо обаждане

Според засегнатите потребители, това забавяне трае между шест и десет секунди и поради него те изцяло пропускат обаждането. Понякога забавянето е кратко и потребителите дори не го усещат, но има случаи, в които то продължава толкова дълго, че няма как да бъде пропуснато.

 

В същото време собственици на iPhone X живеещи при по-студен климат се оплакаха от друг  проблем – бавна реакция на екрана. Оказа се, че сензорният екран на iPhone X не реагира, когато внезапно се понижи температурата.

 

Apple разреши двата проблема чрез актуализация на софтуера, така че уверете се, че използвате най-новата версия на iOS, като отидете на Settings > General > Software Update.

Проблеми с безжичното зареждане

iPhone X не е първият смартфон на Apple, който използва безжичното зареждане, но е податлив на проблеми. По-специално, ако безжично зареждате своя iPhone X който е в калъф и имате кредитни карти или други карти, които използват безконтактна технология, телефонът може да не успее да се зареди. Опитайте да решите този проблем като премахнете картите и не използвате калъф, уверете се, също така че използвате висококачествено безжично зарядно устройство.

Високоговорителите „пукат“

Както iPhone X, така и iPhone 8 имат този проблем, особено ако увеличите звука. Ако се сблъскате с проблема, опитайте да актуализирате софтуера си до най-новата версия. Ако не виждате подобрение, свържете се с Apple Support.

 

Вижте какво да направим, ако iPhone не иска да се включи