Adobe Photoshop вече може да отваря и редактира 360 градусови снимки. По-ранните версии биха могли да отворят файловете, но процесът превръща изображението в нормално, премахвайки функции като възможността за превъртане при гледане на изображението във Facebook или възможността да се обърнеш, за да виждаш различни гледни точки на изображението с VR каски.

 

Редактирането на 360 градусови снимка в Photoshop е малко по-различно от редактирането на типична снимка, ето защо ви препоръчваме ръководството на Digital Trends.

1. Отворете изображението и приложете универсалните редакции

Отворете изображението във Photoshop. Не се притеснявайте, че изглежда изкривено. След това направете всички промени, които искате и които важат за цялото изображение. Тези настройки включват опции, намиращи се в Image > Adjustments менюто, както и опции, достъпни от менюто „Filters“.

 

Сега е времето да направите всички редакции за цялото изображение, защото след конвертирането на файла това няма да е възможно. След като изображението бъде конвертирано в следващата стъпка, няма да можете да използвате и слоевете, затова ако искате да направите каквито и да е корекции, които изискват работа със слоеве, направете ги преди да конвертирате файла. 

 

2. Задайте изображението като 360-слой

След това трябва да кажете на Photoshop, че изображението, върху което работите, е във формат 360, за да получите този изглед. Преминаването към този изглед улеснява прилагането на локалните корекции и ще поддържа формата 360 след експортиране на файла.


За да превърнете снимката в 360-слой, уверете се, че оригиналната снимка е избрана в панела със слоеве, след това преминете към 3D > Spherical Panorama > New Panorama From Selected Layers.

 

След като кликнете, ще се появи диалогов прозорец, където можете да промените размера на прозореца, в който се придвижвате из изображението заедно с други опции. Ако искате да изрежете 360 снимката в традиционното съотношение,  уверете се, че използвате достатъчно голям размер, за да видите целия изглед наведнъж. В повечето случаи задържането на настройките по подразбиране е добра идея.

 

3. Изберете работното си пространство

В изскачащ прозорец ще се появи въпросът дали искате да преминете към 3D работно пространство, което включва няколко инструмента специално разработени за 3D среда. Триизмерното работно пространство дава достъп до инструментите, които работят най-добре с 360, но също така елиминира няколко други инструмента. Работното пространство е до голяма степен въпрос на лични предпочитания и налични инструменти, така че няма грешен избор. Винаги можете да превключвате между работните пространства, като отидете в Window > Workspace.

4. Навигирайте през 360 снимката

Новата 360 съвместимост на Photoshop означава, че можете да се премествате в изображението така, както бихте го направили във Facebook. Точно извън левия ъгъл на текущия изглед на изображението, използвайте контролите, за да огледате изображението, за да намерите перспективата, която искате да редактирате. Можете също така да кликнете върху ръчния инструмент и да кликнете и плъзнете, за да промените перспективата.

5. Използвайте кутията с инструменти, за да направите локални настройки

След като сте импортирали изображението като 3D панорама и сте се насочили към проблемната област, използвайте инструментите на Photoshop, за да направите локални корекции.

 

Опциите са почти безкрайни, но някои от наличните инструменти, на които може да обърнете в:нимание са:

- Clone Tool – Използвайте този инструмент, за да копирате част от изображението и да рисувате върху друг обект, за да го премахнете от снимката.

-  Healing Brush – Това е по-интелигентна версия на инструмента за клониране, но пък работи по-бавно в 360 градусовите снимки. Така че можете да елиминирате колкото е възможно повече работа с инструмента за клониране, след което да превключете към лечебната четка, за да изгладите ръбовете.

-  Dodge – Осветяване на част от изображението.

-  Burn – Затъмнява площта на изображението.

 

Редактирането на 360 снимки е задача с интензивно използване на данни, така че ако компютърът ви се забавя по време на редакциите, опитайте да затворите всички други програми и вижте дали нещата се подобряват.

 

6. Експортирайте изображението

Щом приключите с редакциите, не запазвайте промените, а се върнете към 3D > Spherical Panorama > Export Panorama. Ако използвате опцията за експортиране, изображението ще може да се превърта във Facebook, както и ще се запази съвместимостта му с VR каските. Ако трябва да се върнете и да завършите редакциите по-късно, запазете изображението като PSD файл, след което използвайте опцията за експортиране, когато сте готови.

 

 

Вижте най-добрите места за съхраняване на 360-градусови видеo клипове