Със сигурност имате поне един стар смартфон, който събира прах някъде у дома ви или е потънал в някой шкаф. Годините минават, технологиите се развиват и мобилните телефони стават все по-умни с времето. А старите телефони се трупат в домовете ни и стават причина за глобалното замърсяване.

 

Какво да правим със старите си телефони и зарядни устройства? Информацията на Android Pit обяснява защо и по-важното как да ги рециклирате.  В Европа старите телефони са част от WEEE Directive (Waste Electrical and Electronic Equipment Directive). Тоест тук попада излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване  като директивата има за цел да се регулират е-отпадъците.

 

Поради токсичните за околната среда вещества, съдържащи се в тези устройства, те не бива да се изхвърлят при останалите отпадъци. Ето защо е важно да опазите околната среда, като рециклирате старите си електронни устройства.

 

Има различни видове отпадъци, които попадат в категорията на електронното и електрическото оборудване. За да могат устройствата да бъдат събрани и след това разглобени и обработени с помощта на специфични инструменти, излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване се класифицира в 10 групи:

1. Големи домакински уреди
2. Малки домакински уреди
3. ИТ и телекомуникационно оборудване (тук попадат смартфоните)
4. Потребителско оборудване
5. Осветително оборудване
6. Електрически и електронни инструменти (с изключение на широкомащабни стационарни промишлени инструменти)
7. Играчки, екипировка за свободното време и спорт
8. Медицински изделия (с изключение на всички имплантирани и заразени продукти)
9. Инструменти за мониторинг и контрол
10. Автоматични дозатори

 

 

Къде и как да рециклирате ?

Лицензирани организации

Посетете сайта на Министерството на околната среда и водите, за да се информирате кои са официално регистрираните организации да изпълняват тази дейност, както и как да се свържете с тях.

Магазини за електроника

По закон, фирмите предлагащи електроника са задължени да вземат обратно вашето излязло от употреба електрическо и електронно оборудване  и след това да го транспортират до пунктове за събиране за рециклиране съгласно европейските стандарти.

 

В Европейския съюз, търговците на телефонни услуги също са задължени да вземат обратно старите ви телефони (най-дългата им страна трябва да бъде по-малка от 25 см) и следователно можете да занесете стария си телефон там, без да се чувствате задължени да купувате нов от същия търговец.

 

Можете да доставите старото си електронно устройство на търговеца само когато закупите еквивалентно ново устройство от същия център за продажби. Това означава, че ако решите да закупите нов смартфон, можете да доставите стария на търговеца и да направите директна размяна.

Програма за рециклиране на Apple

 

Apple също се ангажира с околната среда и кани своите потребители да доставят своите стари устройства (iPhone, iPad и Mac) в замяна на пари в брой или ваучери. Американската компания отваря вратите си от години и на тези, които искат да дадат компютър, монитори и смартфони, произведени от други производители и работещи с други платформи. Стойността им ще бъде изплатена под формата на карта за подарък, която може да се използва в Apple Store. Apple приема за рециклиране и батерии и неработещи стари устройства, без никаква стойност.

Благотворителност

Може да изглежда абсурдно, но има хора, които биха се зарадвали на стария ви мобилен телефон. Въпреки че това са стари устройства, даряването им с благотворителна цел може да помогне за спасяването на околната среда и за набиране на средства за проекти от различен тип.

 

Вижте 6 полезни приложения на старите ни смартфони