Видео разговорите са повсеместни. Можете да провеждате видео разговори с приятелите, семейството и колегите си, споделяйки едновременно вашето лице и обкръжение. Но да си на едно и също място през цялото време е скучно, нали?

Съвременните технологии са се развили до там, че вече може да създадете фалшив фон за вашето видео в опит да измамите хората да вярват, че сте на почивка. Можете също така да запишете видеоклип със себе си, гледайки към монитора, след което да го възпроизведете по време на среща, на която не е необходимо да говорите. Това са примери за провеждане на фалшивите видео разговори.

Но нещата може да станат много по-сериозни и дори коварни. Едно фалшиво видеообаждане би могло също да използва deepfake технология, която е базирана на изкуствен интелект. Чрез нея се създава изключително убедително видео, представящо подобие на някое друго.

Технологията Deepfake продължава да се развива и става все по-трудно да се забележи разликата между истинско видео и AI видео. За щастие, deepfake технология изисква голяма изчислителна мощност (по-специално мощен графичен процесор), време и данни. Тъй като усилията за създаване на реалистичен deepfake файл са огромни, малко вероятно е да срещнете такова с вас или ваш познат в близко бъдеще.

Ето какво още трябва да знаем по темата според Make Use Of.

Как се създават фалшиви видео разговори?

Как ще подходите към създаването на фалшив видео разговор зависи от платформата. На настолен компютър или лаптоп имате множество софтуерни опции за използване на фалшив видеоклип, но достъпът ви до определени приложения е ограничен. Например, настолното приложение WhatsApp не позволява никакви видео обаждания.

За тези приложения, които позволяват, можете да използвате ManyCam, което е достъпно за Windows и macOS, или OBS (Open Broadcaster Software) достъпно за Windows.

Приложенията за смартфони се предлагат с различен набор от ограничения по отношение на провеждането на фалшиви видео разговори. Ако извършите търсене в Google Play с „fake video calling apps” ще попаднете на хиляди лошо кодирани приложения, които ви позволяват да „разговаряте“ с фалшив човек, вместо да предавате фалшив видеоклип през приложение за видео повикване.

Провеждането на фалшиви видео разговори на смартфона не е лесна задача. Приложенията за видеообаждане за смартфони не позволяват подобно поведение по проста причина: това представлява риск за сигурността. Ако едно приложение може да излъже и имитира камерата, по забавна причина, друго приложение ще използва същия процес по нечестиви причини.

Как да използваме ManyCam на компютъра?

1. Първо, трябва да изтеглите, инсталирате и конфигурирате ManyCam.

2. Създайте предварителен набор от фалшиви източници на видео. Можете да използвате предварително зададени настройки за фалшивото си видео повикване. Отворете ManyCam, след това под Presets изберете Preset 1. Под панела Presets са опциите за източник на видео. Изберете видео източника, който искате да използвате, като уеб камера, IP камера, видеоклип в YouTube, URL адрес на уеб източник и т.н.

3. Изберете ManyCam в приложението за гласово повикване. След като конфигурирате фалшивия източник на видео, можете да осъществите видеообаждане. Но трябва да изберете опцията за ManyCam уеб камера във вашето приложение за видеообаждане, за да покажете фалшивото си видео.

Например, в настолното приложение Skype, отидете на Settings -> Audio & Video. В опцията Camera, изберете ManyCam Virtual Webcam. Когато правите видеообаждане, фалшивото видео в ManyCam ще се възпроизвежда вместо обикновената ви уеб камера.

Процесът е малко по-различен за всяко приложение за видео обаждания, но в опциите за камера или уеб камера ще намерите опцията ManyCam Virtual Webcam.

Как да разпознавате фалшиви видео разговори?

Може ли да се разпознават фалшивите видео разговори? Отговорът се крие в качеството на фалшивото видео. Развитието на deepfake технологията е отличен пример.

Освен по качеството, фалшивите видеа може да се разпознават и от информацията за контакт. Извършването на наистина фалшиво видео повикване на WhatsApp е невероятно трудно, тъй като информацията за контакт се показва по време на връзката. Подобни ограничения съществуват и при други приложения за видео обаждания, които се свързват с телефонен номер. Разбира се, има начини това да се заобиколи - чрез фалшиви акаунти, фалшиви телефонни номера, фалшиви имена, снимки и т.н.

Има няколко признаци за разпознаване на фалшиви видео разговори:

1.Качеството на видеото. Качеството на видеото обикновено е лошо. Ако фалшивият видеоклип идва от онлайн източник, проверете за водни знаци или други признаци, че видеото е откраднато.

2. Лошо оразмеряване на видеоклиповете.

3. Много фалшиви видеоклипове ще се завъртят от началото след известно време. Алтернативно видеото ще спре рязко в края - но видеообаждането няма да завърши.

 

Вижте най-добрата камера за влогъри (Видео)