Когато използвате компютъра си, за да сърфирате в интернет, понякога може да се сблъскате с предупреждения за инфекции. Тези предупредителни съобщения – подходящо наречените „Scareware“ – са предназначени да ви принудят да инсталирате фалшиви антивирусни програми на компютъра си, които всъщност са зловреден софтуер.

 

За да не попадате в този капан, разгледайте съветите на Make Use Of за това как да разпознаваме фалшивите съобщения за вируси в системата ни.

1. Реклами в сайтовете

Рекламите ‘натоварени‘ с вируси не са нито новост, нито рядко срещано явление и по тази причина хората се научиха да ги разпознават. Злосторниците обаче са доста умни и бързо се адаптират. Днес може докато разглеждате някоя уеб страница да видите мигащи реклами, които претендират, че знаят вашия IP адрес, къде живеете, както и факта, че имате хиляди инфекции на вашата система. Единственото решение е да игнорирате такива съобщения. Една уважаваща себе компания предлагаща анти-зловреден софтуер никога няма да докладва за проблеми чрез уебсайт реклама, нито пък е възможно да се разбере какъв вид инфекции има вашата система, само от посещението ви на една уеб страница.

2. Изскачащи прозорци в браузъра

Рекламните банери са лесно забележими и могат да се избегнат, но има и друга форма на реклама, която е много по-убедителна. Докато сърфирате в интернет, в браузъра ви може да се отвори прозорец, който да ви предупреди, че компютърът ви е заразен и е необходимо да действате незабавно. От вас ще се поиска да кликнете върху бутона „ОК“, за да започне ‘надеждно‘ сканиране на системата ви. Тези изскачащи прозорци често копират действителните предупреждения на реалния анти-зловреден софтуер и по тази причина много хора падат в капана им. Щом от вас се иска да „действате незабавно“, трябва незабавно да натиснете ‘Х‘ в горната част на прозореца и да използвате ваш софтуер за сканиране.

3. Известия в системната лента

По-рядко, но под много по-сериозна форма може да се появи известие в системната лента, което ви казва, че има масивна инфекция във вашата система, която трябва да бъде решена веднага. За съжаление, това може да бъде доста убедително, така че трябва отново да бъдете много внимателни.

 

Вижте как да си гарантирате по-голяма сигурност в Интернет