Коя песен звучи? Надявахме се приятелят ни да знае. Или да чуем текста, за да го потърсим в Интернет. Вече това върши нашето дигитално устройство. Всичко е вградено в модерни операционни системи.

Shazam беше приложението, което ни улесни да намираме любимите си песни и все още е налично за модерните смартфони и таблети. Но вече не се нуждаем от него –  гласови асистенти като Siri, Google Now и Contana могат да вършат неговата работа.

 

iPhone и iPad

Започнете като отворите Siri чрез задържане на хоум бутона. Кажете нещо от сорта на “What song is playing?” или “Name that tune.”, а тя ще чуе песента и ще я идентифицира. Това свойство се поддържа от Shazam, въпреки, че няма нужда да го имате инсталиран, за да го използвате.

Siri предлага бутон „купи”, чрез който можем да си купим песента от iTunes, но можете също да я намерите по име на изпълнител или песен на друго устройство.

 

Android

Google ни снабди с тази услуга чрез приложението Google search на Android. Това е една от многото гласови команди на OK Google , които можете да използвате.

За да намерите песента, която сте решили просто трябва да кажете „OK Google, what is this song?” или натиснете микрофона в менюто за търсене и кажете „What is this song?”. Google също ни предлага и лесен начин чрез „OK Google, Shazam this song.”, което бързо и лесно ще намери песента чрез Shazam, ако го имате инсталиран.

 

Windows 10

Cortana има вградена тази услуга за Windows 10. Просто отворете Cortana и кажете „What is this song?” или нещо подобно, а тя ще чуе песента през микрофона на устройството и ще я идентифицира за Вас. Можете да разпознавате песни, възпроизвеждани на компютъра си по същата процедура, само бъдете сигурни, че не слушате от слушалки. Тази услуга би трябвало да работи и за смартфони с Windows 8.1 Phone и Windows 10, който поддържат Cortana, а също и с приложението Cortana за Android и iOS.

 

Mac OS X

 

Apple все още не са направили Siri част от Mac OS X, затова не можете да използвате  Siri да свърши тази работа на Mac, но за сметка на това Shazam имат безплатно приложение за потребителите на тази операционна система. Можете да изтеглите Shazam for Mac от магазина на Mac за приложения.

Интересното е, че приложението работи автоматично на десктопа и слуша песните, които звучат близо до Вас, така, че ако се чудите коя е била песента, която сте чули по-рано, можете да проверите в списъка, ако Shazam е бил пуснат.

Също ще може да разпознава песни, възпроизвеждани от колоните на Вашия Mac чрез микрофона на устройството.

 

Windows 7, Linux, Chrome OS, или всичко с уеб браузър

Midomi.com е уеб-базирана услуга, осигурена от SoundHound, конкурент на Shazam. Това е най-доброто, което се доближава до уеб версия на Shazam.

Тази услуга Ви инструктира да изпеете или изтананикате някоя песен, но няма нужда да правите това. Можете просто да пуснете истинската песен, така че да я чуе микрофона и тя ще бъде разпозната.

Както и останалите приложения от този сорт, тази услуга също може да чуе песен от собственото Ви устройство през колонките и да я идентифицира чрез микрофона.

Очевидно този трик действа само при реално записаните версии на песните, които търсите, така че няма да свърши работа ако търсите песен, изпълнена на живо. Също така ако можете да чуете текста и да го напишете в търсачката, може да свърши чудеса. Опитайте се да го цитирате, за да можете точно да намерите целия текст, свързан с песента, а от там и самата песен.