Наскоро Google обяви, че е въвела нов алгоритъм, който е открил и махнал над 700 000 фалшиви приложения в Play Store. Въпреки това все още има доста фалшиви и злонамерени приложения в онлайн магазина на Android, Които успяват да заобиколят защитите. AndroidPIT дава няколко съвета как да разпознаем тези приложения.

 

 

На първо място са ненужните приложения

Например фенерчетата. Повечето смартфони вече имат вградена такава функция, при това с множество възможности, различни премигвания и др. Въпреки това все още има много такива приложения в Play Store, като повечето от тях всъщност искат и достъп до функции, които не ги засяга, например SMS-. Коректно приложение за фенерче ще иска достъп само до камерата, за да може да активира светкавицата.

 

 

Приложенията за оптимизация чрез чистне на кеш файловете и RAM също често могат да бъдат опасни. Смартфоните вече си имат вградени подобни функции. А Android ограничава възможностите на всички приложения да взаимодействат с важни файлове в операционната система и затова подобни приложения реално не променят много.

 

 

 

Втори признак са разрешенията за достъп

Преди инсталация на приложение, Play Store винаги показва списък с достъп до какви функции в телефона ще иска даденото приложение. Тук най-лесно се „хващат” злонамерените приложения. Програма за обработка на снимки няма нужда от достъп до списъка с контакти например. Игра няма за какво да иска достъп SMS-ите.

 

Трети признак за копията или алтернативите на популярни приложения

Тук най-често става дума за игри. Те се представят като подобрена версия на популярна ира или приложение. Или пък като безплатна версия на платена игра или приложение. Липсват обяснения защо даденото приложение се нуждае от достъп до точно определени функции в телефона. Рейтингът им е много висок въпреки разнопосочните коментари. Обикновено рейтингът може да се „напомпа” с ботове.

 

 

Добрите приложения ще обясняват конкретно за какво им трябва достъп до дадена функция. Те предварително и ясно ще са посочили, че в тях има реклами или се предлага купуване на допълнително съдържание. Страницата им в Google Play ще има ясни контакти, сайт и приложението ще е обновявано редовно. Така потребителят може да придобие ясна представа за приложението и неговия създател.

 

 

Проверка в интернет също е добър начин да се разбере дали дадено приложение, което изглежда съмнително, вече е създавало проблеми на други потребители. Така с малко предварително внимание, можем да си спестим доста главоболия от некоректни приложения.

 

Още от Digital: 5 приложения за Android, които е добре да пробвате тази седмица