Аndroid предлага разнообразни възможности да изтегляме и управляваме мобилни приложения от смартфоните. Колкото повече програми използвате, обаче толкова по-вероятно е да станете жертва на хакери. Един от най-важните съвети за сигурността е да внимавате за разрешенията, които давате за достъп до определени функционалности.

Много често потребителите не разполагат с достатъчно информация кое мобилно приложение до какъв достъп данни има в смартфоните. Ситуацията може да се задълбочи сериозно, ако допуснете зловреден софтуер на устройство с Android. Неприятното е, че атаките от разстояние, които се възползват от пропуски в сигурността и стават без знанието на потребителите се увеличават.

Неоторизираният достъп до микрофона или камерата може да има сериозни последствия за всеки смартфон с Android. Най-големият конкурент на Google вече предложи ефективно решение на проблема с нова функция за сигурност, която вече е част от iOS 14. Taзи иновация позволява на собствениците на iPhone да бъдат информирани с показването на точка в различен цвят, когато приложение има достъп до камерата и микрофона.

 

 

Това е ефективно решение, което бързо ви информира, когато приложение иска достъп до твърде много функционалности. Добрата новина е, че собствениците на устройства с Android също могат да използват подобен инструмент.

Ново приложение с името Access Dots на практика дублира тази интересна функция на iOS 14. Заглавието работи по същия начин и ще ви съобщи за неоторизиран достъп до микрофона и камерата, чрез показване на допълнителна икона на менюто.

Потребителите ще могат сами да конфигурират и изберат с какъв цвят да бъдат маркерите на началния екрана. Премиум версията на Access Dots ще предлага и допълнителни възможности за персонализация. По този начин ще имат по-голям контрол над разрешенията, които използва инсталирания софтуер на смартфоните с Android.

Ако проявявате интерес към идеята е добре да знаете, че Access Dots вече е достъпно за безплатно изтегляне от Google Play. Остава отворен въпроса дали Google ще интегрират тази функция към бъдещите версии на Android.

 

 

Oще от Digital: Защо Android смартфоните все още не могат да заменят компютрите