От 2010 година Facebook позволява на потребителите да изтеглят архивен файл с всичките си дейности в мрежата. Това е изключително лесен процес, който  няма да затрудни никого. В резултат ще получите .zip файл от компанията, в който ще намерите страница "index.html", която служи като портал за вашите лични данни.  Визуално, тя изглежда като версия на Facebook, но без рекламите.

 

От The Next Web са решили да проучат колко навътре в личния ни живот е навлязла социалната мрежа. Всичко се свежда до това, което се проследява за отделните потребители и  заключенията, които може да се направят от това.

Ние всички се отказахме от личния си живот, но без да го осъзнаваме напълно

Всичко, което очаквате, е тук: вашият профил, състоянията, съобщенията, приятелите, снимки, видеоклипове, коментари, събития. Всичко! Ще са ви нужни часове за да прегледате цялата информация. По-голямата част от съдържанието не е изненадващо, но има няколко забележителни факта, които си заслужава да бъдат проучени.

Безграничен период за съхранение на данни

Facebook никога не изтрива нищо. От момента на създаване на вашия профил, компанията започва да записва всичко за вас и пази тази информация, вечно. Всичко което правите е събрано внимателно, съхранявано и анализирано.

Изчерпателни метаданни за снимките

Всеки път, когато публикувате снимка във Facebook, компанията записва всички данни, които са приложени към нея. Това изглежда съвсем очевидно, но едва ли подозирате, че е толкова подробно – камера, модел, ориентация, експозиция, F-Stop, ISO скорост, фокусно разстояние, географска ширина, географска дължина и IP адрес за качване.

 

Данни за влизане и излизане от сайта

Всеки път, когато отворите Facebook, времето, местоположението, IP адресът, браузърът и устройството се записват. Ако използвате ежедневно Facebook, компанията разполага с достатъчно данни, за да определи ежедневието ви с голяма точност: домашен и служебен адрес, ежедневно пътуване до работното място, събуждане и време за лягане, продължителност на пътуването и дестинация и др.

Безупречно разпознаване на лицето

Всеки път, когато тагвате снимка, вие добавяте огромна информация необходима на Facebook да усъвършенства програмите си. Всеки ден милиарди хора помагат на алгоритъма на компанията да разбере как изглежда човешкото лице, от различни ъгли, на различна възраст и при различни светлинни условия.

 

Резултатът? Facebook твърди, че неговите модели за разпознаване на образи могат да разпознават човешките лица с 98% точност и да идентифицират човек в една снимка от 800 милиона за по-малко от пет секунди.

Подробен списък с контакти

Когато инсталирате приложението Facebook на телефона си, вие му давате правото да вижда списъка ви с контакти. След като това стане, Facebook съхранява всички ваши контакти, завинаги. Това не ви ли се струва обезпокоително?

Опознайте рекламодателя си, защото той със сигурност ви познава

Основният източник на приходи на Facebook са рекламите, обслужвани от мощния им двигател за насочване, тоест създават на рекламодателите персонализирани аудитории. Въпросът е, че Facebook крие какъв вид информация споделя с трети страни. Facebook има много данни за нас и очевидно ги споделя с много рекламодатели. Това няма как да не ни притеснява.

 

В крайна сметка изводът, който може да се направи е, че потенциалът за вреда наистина зависи от два фактора: намеренията и средствата за действие на организацията, която събира данните ни.

Как да изтеглите копие на вашите Facebook данни?

1. Кликнете в горния десен ъгъл на някоя страница във Facebook и изберете „Settings” (Настройки).
2. Кликнете върху „Download a copy of your Facebook data“ (Свалете копие на данните си във Фейсбук).
3. Кликнете върху „Start My Archive“ (Стартирайте архивацията).

Facebook ще ви изпрати имейл, когато архивирането бъде готово (обикновено отнема по-малко от 10 минути).

 

Вижте 7 полезни Facebook функции, които може би не знаете