Преди дни  Tech Crunch информира, че над 32 милиона профила в Twitter са били хакнати. Ето защо от Make Use Of са на мнение, че ако използвате активно микроблогинг платформата, трябва да защитите профила си, преди да загубите контрол над него.

 

Все пак не бива да се притеснявате и да изпадате в паника, защото от Twitter обявиха, че разследванията са показали, че сървърите им не са били хакнати, но евентуално са събрани потребителски имена и пароли, което в комбинация с друга информация и злонамерен софтуер може да доведе до редица неприятности за някои потребители.

 

Какво означава това? Това означава, че дори и да са били взети предпазни мерки, има шанс вашите данни да са изтекли и да са попаднали в неподходящи ръце. Затова, за да предотвратите всякакви злонамерени по-нататъшни действия, трябва първо веднага да смените паролата, която използвате за Twitter акаунта си.

Как да разберем дали паролата ни за Twitter не е била хакната?

1. Отидете на сайта LeakedSource.com. Това е база данни съдържаща над 1,8 милиарда  изтекли данни от различни сайтове и източници. LeakedSource знаят за теча в Twitter и информацията е добавена към техния архив, така че тук може да потърсите дали го има вашия профил.

 

2. Изберете „username” от падащото меню и въведете вашия „Twitter handle“ (например @mihirpatkar) в полето „Search Term“.

 

3. Кликнете върху бутона „Search“, за да видите дали профилът ви е бил хакнат.

 

4. Повторете втората и третата стъпка, но сега изберете „email” от падащото меню и използвайте имейл адреса, който сте използвали при регистрацията в Twitter.

 

5. Повторете втората и третата стъпка, но при третата стъпка изберете „phone number” от падащото меню и използвайте телефонния номер, който е свързан с вашия Twitter акаунт.

Какво да направим, ако профилът ни е бил хакнат?

В случай, че Twitter акаунтът ви е бил хакнат, не се притеснявайте. Все още можете да си възвърне контрола над профила си. Ето какво трябва да правите:

 

1. Опитайте се да се логнете в профила си. Ако успеете, преминете към раздела „How to Secure Your Twitter Account”.

 

2. Ако не успеете да се логнете в Twitter акаунта си, сменете паролата си. За целта трябва да отидете на страницата „Find your Twitter account“ и започнете процеса на възстановяване на паролата ви. Ще получите имейл съдържащ нова парола. След като се логнете в профила си, можете да преминете към раздела „How to Secure Your Twitter Account”.

 

3. Ако тези два съвета не работят за вас, отидете на страницата на Twitter, Help Center и се свържете с Twitter директно. Под „Account“ изберете „Hacked account“ и следвайте стъпките.

 

Вижте 6 неща, които не трябва да правим в Twitter