За съжаление пиратството в интернет стана обичайно зло. А една от най-големите грешки, които можете да направите е да мислите, че това зло се случва само на другите, но не и на вас. За съжаление, никой не е застрахован.

 

И така, как може да разберете дали профилът ви е бил хакнат? Вероятно в даден момент ще разберете, че паролата ви е била хакната и злонамерени хора имат достъп до профила ви, но колкото по-рано сте наясно с това, толкова по-добре, смятат от Android Pit.

 

Може да ви е полезно: Как и защо е добре да използваме мениджър на пароли

1. Проверете дали сте активирали всички настройки за защита

Услугата, която използвате, може да е била хакната и крадецът да има достъп до базата ѝ данни. Мениджърите на услуги може да се свържат с вас, за да обяснят ситуацията, а ако сте в социалните медии, ще разберете доста бързо.

 

Но може да хакнат само вашия профил. Ето защо трябва да сте убедени, че сте активирали всички настройки за защита. Например някои услуги използват система за потвърждаване в две стъпки. Шансовете да бъдат хакнати профилите ви с тази функция са сведени до минимум и дори това да се случи, ще бъдете уведомени. Например, Google, Facebook и Dropbox ще ви изпратят съобщение, за да ви уведомят, че някой се опитва да влезе в профила ви от ново устройство.

2. Проверете колко сигурна е вашата парола

Разбира се, не всички уеб сайтове предлагат широк набор от опции за сигурност. Ето защо трябва да изберете внимателно основния елемент на поверителността: паролата. Ако услугата е била хакната, качеството на паролата ви няма да има значение, но ако атаката е насочена лично към вашия профил, силната парола ще предложи много по-голяма сигурност.

 

Е, как можете да разберете дали паролата ви е достатъчно сигурна? Вероятно сте чували, че  паролата ви трябва да е комбинация от цифри, букви и понякога специални символи. Проблемът е, че машините, които се опитват да разберат вашата парола, също са наясно с това, така че чрез създаването на смесица от тези символи не гарантира задължително успех. Ще трябва да тествате по-голям брой комбинации, които включват числа и специални знаци и се уверете, че не е само една дума с букви в началото или в края като например, „6Password31“.

 

Тези два съвета могат да ви дадат представа за състоянието на сигурността на профила ви, но те не могат да ви кажат дали той е бил хакнат. Как можете да сте сигурни?

Наблюдавайте симптомите

Теоретично акаунта ви може да е бил хакнат, без дори да осъзнавате това. На практика обаче това е малко вероятно, защото ако някой се сдобие с информацията от профила ви, той вероятно ще направи нещо с нея. Той може да използва профила ви директно, например да промени паролата ви, да купува неща от профила ви, да изпраща фалшиви имейли до контактите ви, или ще го използва  индиректно, за да изтрие информация, която намира в профила ви, например.

Проверете в интернет дали услугата, която използвате не е била компрометирана

Ако пиратството се извършва в голям мащаб, можете да проверите дали акаунта ви е бил хакнат или не. Има сайт, наречен Have I been pwned,  който публикува списък на всички жертви след всяка позната атака и позволява на потребителите да проверят дали профилът им е бил хакнат. Трябва да въведете имейл адреса си и уебсайтът ще ви каже дали някой знае паролата ви или не. Можете също така да въведете паролата си, а уебсайтът ви казва дали е била компрометирана.

 

Вижте защо не е сигурно да използваме SMS за двуфакторна автентикация