Интернет връзката ви е бавна? Зареждането на уеб сайтове, видео или трансфера на файлове не се случват толкова бързо, колкото очаквате? Проблемът може да е някой ваш съсед, който краде вашия Wi-Fi сигнал.

 

Ако не искате Wi-Fi мрежата ви да е податлива на външни нарушители, разгледайте съветите на Digital Trends.

 

Рискове

Най-голямата вреда от кражбата на Wi-Fi не е забавянето на връзката ви, както и допълнителните такси върху месечната ви сметка. В допълнение към това, един необезпечен безжичен рутер отваря врата за пробиви в сигурността.

 

Докато вашият съсед може да търси само безплатен начин да проверява електронната си поща, незащитения рутер може да се използва за проследяване на данните, които оставяте в уеб сайтовете, които посещавате, за достъп до други устройства във вашата мрежа или за да се зарази компютърът ви с вирус. Освен това злосторниците могат да използват интернет връзката ви, за да вършат незаконни дейности и тогава вината ще е ваша.

 

Определете дали някой краде от вашия Wi-Fi сигнал

Ако подозирате, че някой краде вашия Wi-Fi сигнал, трябва да влезете в администраторската страница на рутера ви. В повечето случаи това може да стане като напишете „192.168.1.1“ или „192.168.2.1“ в адресната лента в браузъра. Ако това не работи за вас, проверете ръководството за достъп до администраторския панел на рутера.

 

След като вече имате достъп до страницата на администратора, потърсете страницата където са посочени различните Media Access Control (MAC) адреси, свързани към компютъра. Местоположението на тази страница ще се различава в зависимост от вашия рутер, но може да я намерите под „wireless configuration”, „wireless status” или в списъка „DHCP client”. Можете да използвате този списък, за да преброите колко устройства са свързани към интернет. Ако видите шест MAC адреси – за собствен уникален MAC адрес на свързаните устройства, но има само четири устройства в дома ви, значи някой вероятно краде вашия интернет.

 

Имайте предвид, че в списъка може да се появят ваши стари телефони, игрови конзоли, Wi-Fi активирани камери и други свързани устройства. Може да използвате уебсайта macvendors.com, за да разберете какъв MAC адрес представляват тези ваши устройства.

 

Подобрете сигурността

Ако подозирате, че някой краде вашия Wi-Fi сигнал, добра идея е да подобрите сигурността. Ако не разполагате с парола във вашата мрежа, добавете такава. Ако все още използвате името и паролата които са по подразбиране на рутера, променете ги. Повече за това кои настройки на вашия рутер трябва да промените може да прочетете в Как да конфигурираме рутера си за по-голяма сигурност.

 

Вижте как да проверим дали Wi-Fi рутера ни не е заразен с вируси