Никак не е приятно да се логнем във Facebook профила си и да осъзнаем, че той е бил хакнат. За съжаление обаче това се случва и често щетите, които са нанесени може да засегнат нашите приятели и членове на семейството ни.

 

За щастие, има няколко неща, които може да се направят, за да се предотвратят хакерските атаки и да разберем дали нашият Facebook акаунт е бил хакнат Информацията на makeuseof ще ни е от помощ.

Защитете вашия Facebook акаунт

Facebook има страница озаглавена Privacy Basics, която може да ви помогне да поддържате акаунта си защитен. От тази страница може да научите за функциите, подпомагащи защитата на акаунта ви, и за нещата, които трябва да избягвате.

Друго, което може да направите е да влезете във вашите Настройки за сигурност> Сигнал за тревога при влизане и да поискате получаване на известие, когато някой влезе във вашия профил от ново устройство или браузър. След това кликнете върху „Одобряване при влизане“ и сложете отметка до „Изисквай защитен код за достъп до моя профил от непознат браузър“.

Вземете предпазни мерки докато сте във Facebook

И все пак, може да направите много повече, за да защитите своя Facebook акаунт, като избягвате да кликате върху опасни линкове. Избягвайте да кликате върху спам линковете, които дори могат да се появят във вашата папка Message Request. Също така, трябва да се избягват фалшиви интернет страници, които са направени да изглеждат точно като Facebook и може да ви откраднат поверителна информация. Тази атака е известна като фишинг и на нея не трябва да се гледа с пренебрежение.

Коригирайте Facebook настройките за поверителност

Друга стъпка която можете да предприемете е да ‘засилите‘ настройките за поверителност на вашите снимки, мнения и тагове. Не е нужно всеки пост и фото таг  да се показва на стената ви. Скриването на тези елементи ще ви гарантира поверителност. Така вашите елементи ще се показват само на конкретни хора, а няма да са „обществени“. От гледна точка на сигурността на вашия Facebook акаунт, това ограничава броя на коментарите, които получавате, и ги ограничава до хората, на които се доверявате най-много. По този начин ще намалите вероятността да кликнете върху линк от някой, маскиран като приятел.

Разберете дали вашият Facebook профил не е бил хакнат

Има лесен начин да се разбере дали някой друг не е влизал в профила ви. Отидете в   Настройки> Сигурност>Къде сте влизали в системата и кликнете върху ‘редактирай‘. Информацията, съдържаща се в раздела ще ви покаже от къде сте се логвали в системата и с какви устройства.

Проверете историята на покупките

Има и друг начин да проверите дали профила ви не е бил хакнат. Това става чрез проверка на историята на покупките ви. Ако имате кредитна карта, свързана с профила ви, е възможно хакерите да са се възползвали от възможността, която им се отваря. За да  гарантирате вашата защита, отидете в Настройки>Плащания и проверете какви плащания са били извършвани.

Информирайте Facebook за всеки опит за хакерска атака

Независимо какви проблеми имате на сайта, трябва да уведомите Facebook. Може да направите това от страниците на Facebook Help Center, Bullying Center, Safety Check и Safety Center.