В ерата на социалните мрежи и фалшивите новини вече е много трудно човек да знае дали снимките, които вижда са реални. Особено и с напредъка на софтуера за редакция на снимки, става предизвикателство да се разбере автентичността на кадрите. Но все пак не е невъзможно и How-to Geek ни показва как да разберем дали дадена снимка е манипулирана или обработена с Photoshop

 

Леките манипулации са лесни за отгатване

Противно на очакванията, обикновено леките манипулации са най-лесни за отгатване. Например използването на т.нар. airbrush за изглаждане на кожата. Ако лицето на човека в кадър е твърде перфектно и гладко, без никакви дори минимални дефекти, а е като порцелан, то това обикновено не е грим, а резултат от допълнителната обработка на снимките.

 

 

Повечето професионалисти внимават и се стремят да постигнат баланс между изглаждане на дефектите, но и оставяне на естествени черти и сенки. Приложенията за автоматична обработка обаче не го правят.

 

Проверете за изкривявания

Понякога издайническите елементи не са в основния обект на кадъра, а зад него. Обърнете внимание дали сенките са равни, дали няма неестествени изкривявания на обекти зад и др. Някой може да иска да направи бицепсите си по-големи или талията си по-фина. Това ще доведе до „изкривяване“ на зоните, където е имало манипулации.

 

Проверете за повтаряеми обекти

Клонирането на обекти е лесен начин да се направи по-голяма „наситеност“ на дадена снимка. Например полупразен стадион изведнъж да стане пълен с публика. Или пък да се добавят повече дървета. Слабото звено на този подход е, че използва копия на вече налични обекти в кадъра и просто трябва да се открият кои от тях се повтарят.

 

 

Обърнете внимание на сенките

Това обикновено е слабото място на начинаещите. Ако обект няма сянка или пък тя е крива, или не следва посоката на останалите, това е ясен знак, че кадърът е манипулиран.

 

 

Потърсете замазани зони или „шум“

Когато едно изображение вече е преминало компресиране на различните платформи, ако е манипулирано, може да си проличат зоните, където са извършени промените. Това е така, защото те ще са с различен „произход“ и съответно ще се компресират неравномерно спрямо останалите пиксели. Може да е лесно видимо като замазани зони, резки преходи, размити цветове и други подобни дефекти.

 

Проверете EXIF данните

EXIF данните показват кога дадена снимка е направена, от какво устройство, а в зависимост от настройките, може да показват и GPS координати. Ако тези параметри не отговарят на снимката или липсват, това може да е индикатор, че има промени.

 

 

Също така е важно да се знае, че много често фотографите обработват снимките си през приложение като Photoshop или GIMP, само за да ги кадрират или да подобрят осветеността, но не и да променят обекти. Дори и тогава обаче в EXIF-а ще пише, че са обработвани с даденото приложение. Така че това не е гаранция, че по снимката са направени манипулации с цел дезинформация или измама.

 

Пробвайте услугата Image Edited?

Тази услуга проверява пикселите в дадено изображение, EXIF данните и други индикатори, за да прецени дали има несъответствия. След това казва дали кадърът е манипулиран или не с конкретен аргумент защо. Отново, това не е гаранция за реална манипулация, но е добър индикатор за потенциалното ѝ наличие.

 

 

Пробвайте FotoForensics

Това е алтернативна услуга, която обаче оставя на потребителя сам да прецени дали кадърът е манипулиран. Тя представя зоните, където има потенциални несъответствия и потребителят може да прецени дали става дума за намеса или просто дадената зона е по-ярка.

 

 

Потърсете копия на снимките

Може да използвате Google Image Search, за да търсите копия на снимката в други сайтове. Това ще ви позволи да сравните дали има разлики между кадъра, който е използват в различни сайтове. Също така може да се използват и платформи за проверка на факти, които качват анализи за някои по-популярни снимки.