Разпространението на фалшиви новини е голям проблем за технологичните компании. Facebook и Google полагат доста усилия да се справят ефективно с феномен, който застрашава качеството на съдържанието онлайн. Прочитането на статия с невярно съдържание може освен да ви подведе, да се използва умишлено за влошаване на имиджа на определени личности.

Темата става още по-комплицирана, когато говорим за въпроси с широко обществено значение, провеждане на избори и др. Едно от наличните решения са бързите проверки на Google, с които потвърждават дали е достоверна определена информация. През последната година са добавени над 50 хил. подобни проверки на факти с над 2.4 млрд. импресии в Google Search.

Ако се съмнявате за дадена публикация проверете дали същите данни ги има в други сайтове, приложения и онлайн платформи. Иконата в горния десен ъгъл с три точки предоставя повече информация за конкретния резултат. Можете също така да проверите дали снимките отговарят на текста и заглавието, което също би могло да е индикация за проблем.

 

 

Един от най-добрите начини да установите фалшива новина е като проверите как е представена информацията в няколко различни източника. Най-бързо това може да стане с избора на "Full Coverage" опцията в търсачката на Google. Платформата Fast Check Explorer е подходящо решение да проверите са определена публикация, тъй като включва над 100 хил. проверки на факти от верифицирани източници.

Добър вариант е да проверите дадена локация, която е описана в съмнителен пост. Понякога кратка проверка в Google Maps или Street View е достатъчно да разберете, че данните не изглеждат достоверни. В заключение ще отбележим, че колкото по-често се доверявате на сайтове със солидна репутация, толкова по-рядко можете да попаднете на нередности в съдържанието.

 

 

Още от Digital: Google, Facebook и останалите компании ще се борят срещу фалшивите новини за COVID-19