Днес повечето потребители използват лаптопи вместо десктоп компютри, което автоматично поставя акцент върху качеството и годността на батерията. Очевидно удобството да разполагате с компютъра си по всяко време и на всяко място е голямо. Ползата обаче се елиминира в случаите, когато батерията ви създава проблеми. И ако в миналото този факт беше пренебрегван от широката публика, защото нямаше изградена „култура“ за работа с мобилни устройства, в настоящето този въпрос става все по-актуален.

Затова анализаторите от pcworld са съставили списък с най-добрите инструменти за анализиране батерията на лаптопа. Разгледайте го, за да си изберете подходящото приложение, което да използвате в ежедневието.


1. BatteryInfoView

BatteryInfoView е една много полезна програма, която предлага изобилие от информация за батерията на лаптопа – нивото на зареденост и оставащото време, името на батерията, серийния номер, име на производителя, дата на производство, нивото на зареждане (или разреждане) в момента, капацитета на батерията, и така нататък. Тези статистически данни се проследяват толкова често, колкото искате и може да бъдат изнесено в текстов файл.

 


2. BatteryMon

BatteryMon е програма, която следи колко е заредена батерията на лаптопа ви. Тя ви дава възможност за преглед с графика на бързината на зареждане и разреждане на батерията, пълна диагностика на клетките на батерията, възможност за алармиране за достигане на критична точка за износването на батерията, намиране на допълнителна информация за производителя, показване на оставащото време до спиране на активността на батерията, даване на съвети за по-качествено използване. Този инструмент ще ви помогне да следите здравето на батерията на вашия лаптоп в дългосрочен план.


3. BatteryCare

За да направите така, че батерията на вашия лаптоп да работи добре възможно най-дълго време вие ще трябва да се грижите добре за нея и да се възползвате от най-добрите практики. Експертите препоръчват да не позволявате батерията на лаптопа ви да се изтощава напълно, тъй като това може да ѝ причини дългосрочни щети. BatteryCare е приложение за оптимизация на производителността и живота на батерията на лаптопа ви, като следи циклите на разряд и ви уведомява, когато е нужен пълен такъв. Също така можете да видите подробна информация за батерията и нейните статистики. Освен това програмата следи температурите на централния процеоср и твърдия диск, може да сменя схемата на захранване на базата на това дали лаптопът е свързан към електрическата мрежа или работи на батерия и други.


4. BatteryBar

Лентата с инструменти, вече съдържа икона на батерията, но тя дава минимално количество информация в сравнение с някои от алтернативите в тази статия. BatteryBar е добро решение, програмата ви показва статуса на батерията на лаптопа от таскбара. В зависимост от цвета разбирате колко е заредена тя: зелено (> 40%), жълто (25-40%) или червено (< 25%). Разбирате и колко време още можете да работите преди батерията да се изтощи, което е важно за планиране на работата ви.