В света на технологиите, един от най-коментираните въпроси в последно време е свързан със смартфоните на Huawei и по-точно, какво се случва с техният софтуер. Това в ръката ми е актуалният флагман модел на бранда – Huawei Mate 30 Pro и респективно първият смартфон на Huawei, който излиза с софтуер, базиран върху версия на Android с отворен код.

 

В това видео ревю ще ви отговорим нагледно в аванс на някои софтуерни въпроси, които има шанс да си зададете, след като си купите Mate 30 Pro или друг нов модел смартфон на Huawei през 2020г или следваща година, а има и хора на които просто е интересно, как и дали новите смартфони на Huawei се справят без Google Mobile Services (GMS). Отговорът ще получите тук.

 

Как да прехвърля цялата информация от стария си телефон?

Да кажем, че вече сте един от тези 100 щастливци, които са си купили Huawei Mate 30 Pro след 30 Януари. Още с първоначалното стартиране на телефона, можете да прехвърлите цялата информация от старият си телефон върху новия и това е много лесно. За целта  изберете „Прехвърляне на информация от друго устройство“. Изберете вида устройство което използвате и на екрана ви ще се появи QR код. Сега вземете старият си смартфон и ако той е Huawei отворете приложението „Phone Clone“. За други марки ще трябва да си го свалите.

 

Активирайте и изберете Huawei Mate 30 Pro. Двата смартфона са свързани помежду си и вече можете да изберете от екрана на стария си, какво точно искате да се копира на новия. Тук ще направим една отметка – някои приложения няма да се свалят автоматично, но това ще направите после. По-късно във видеото ни ще разберете как. Сега натиснете „Трансфер“ и в зависимост от това колко голям обем информация прехвърляте, зависи и времето за трансфера ѝ. Вече информацията е прехвърлена и сте готови да продължите с останалите стъпки по стартира нето на телефона.

 

Как да си регистрирам Huawei ID акаунт?

Една от тях е да се логнете или да регистрирате нов  Huawei ID акаунт, за да можете да се възползвате от всички функции, които Huawei са ви предоставили в Mate 30 Pro. Влезте в "Настройки" и изберете "Вписване в Huawei ID". Ако вече имате акаунт – просто го въведете заедно с паролата си. Ако нямате, можете да регистрирате въвеждайки имейл или телефонен номер.

 

И в двата случая, след като се съгласите с условията за ползване, въведете дата на раждане и си изберете парола,  ще получите верификационен код, който ще потвърди регистрацията ви. Сега вече имате своята Huawei идентичност. Тя автоматично ви дава достъп до Huawei AppGallery, в който можете да откриете голяма част от приложенията и игрите, които са налични и в Google Play. Съдържанието в AppGallery ежедневно се обновява и постоянно расте.

 

Как да прехвърля телефонните си контакти от старият ми телефон?

Да кажем, че сте решили да не клонирате всичко от стария си смартфон и сте пропуснали първата стъпка, които споменахме преди малко, но искате да прехвърлите от старият си смартфон всички вече съществуващи контакти  в телефонният указател. И това е лесно – ще ви отнеме по-малко от минута.  Вземете старото си устройство, влезте в „Контакти“ и натиснете върху трите точки в горният десен ъгъл. В изскочилото меню изберете „Настройки“. В тях изберете „Други акаунти“ и натиснете върху своя Google акаунт.

 

От менюто което ще ви се разкрие, можете да изберете копиране не само на своите контакти, но още каква ли не информация. Сега идва ред да включите своя Mate 30 Pro и да активирате Wi-Fi от падащото ме меню. Задръжте пръст върху същата икона на стария си смартфон, натиснете върху трите точки горе в дясно и активирайте Wi-Fi Direct. Сега влезте в папката „Инструменти“ изберете „Контакти“ и „Импортиране на контакти“. Тук натиснете върху „Друго устройство (Wi-Fi Direct)“. Съгласете с молбите за достъп, след което изберете старото си устройство. Сега се съгласете и дайте достъп върху старият си смартфон също. Сега на Mate 30 Pro и след няколко секунди прехвърлянето на контактите ви ще е готово.

 

Как да прехвърля своята Gmail поща?

След като вече сте прехвърлили контактите си, вероятно бихте искали да използвате своята поща в Gmail. Всичко е въпрос на няколко секунди работа – влезте в папката „Пощи“ и изберете „Gmail“, съгласете се със съобщението за пренасочване.

 

Въведете своите имейл и парола и продължете. Сега вече имате достъп до пощата си.

 

Как да си инсталирам Facebook, Instagram, WhatsApp и други приложения?

Днес всеки от нас използва Facebook, Instagram, WhatsApp и други приложения, които са неизменна част от социалният ни живот.

 

 

Ако искате да инсталирате някое от тях на своя Mate 30 Pro и то не е налично в Huawei AppGallery, можете да го направите като влезнете в официалният му сайта и си го изтеглите директно от там.

 

Как да инсталирам приложение, което не намирам в официалният му сайт и в Huawei AppGallery?

Ако дадено приложение няма опция да бъде изтеглено директно от официалният си сайт и не е налично в Huawei AppGallery, можете да го свалите безплатно от APKPure, APK Mirror, Amazon, Aptoide или някой друг third party app store за Android . Стъпките са лесни. Отворете браузъра си, въведете името на някой от изброените онлайн магазина и използвайте търсачката му. Там принципът на работа е същият, както в Google Play. За да получавате постоянно обновления за последните версии на вече свалените си приложения, инсталирайте на смартфона си приложението на някой от изброените third party app store-ове за Android.

 

 

Ако използвате нов модел Huawei смартфон с отворена платформа Android 10 AOSP и имате някакви други въпроси свързани с операционната система, винаги можете да ни пишете, а ние ще се постараем да ви отговорим нагледно с видео по темата. Ако пък сте един от 100-те закупили Mate 30 Pro, сигурно вече знаете, че Huawei предоставя към телефона специален Premium Service, който включва горещата телефонна линия с възможност за индивидуални консултации с технически съвети.