Заради епидемията от коронавируса на все повече хора ще се наложи да работят от вкъщи поне за известно време. За много от тях това ще се окаже по-трудно от очакваното заради по-различната среда, в която типичните им работни навици може да не сработят.

 

Полезно: Как да дезинфекцираме смартфона си

 

Камерън Съмърсън от ReviewGeek е работил вече близо десетилетие от дома си. Той казва, че преди това всеки ден е ходил на работа както всички, но изведнъж се оказал с работа от дома си. Ето и неговите съвети, които е натрупал като опит.

 

Полезно: Как да дезинфекцираме iPhone, iPad, Apple Watch, и AirPods по време на епидемията от коронавирус

 

Изберете правилното работно място

Хубаво е човек да си направи място, на което да работи и удома. Може би да направи свободна стая в офис. Или най-малкото да си избере пространство, на което да разположи всичко необходимо на работата и то да е винаги там.

 

 

Това място трябва да предлага възможно най-малко разсейване. Хубаво е да е по-усамотено и далеч от най-посещаемите зони на дома, например не в кухнята или дневната. Разбира се, крайното решение зависи и от предпочитанията на човек. Препоръчва се да не се работи в спалнята, защото е по-трудно преминаването от работен режим към почивка. Освен това може да пречи на половинката да иска да си почине.

 

Обличайте се сякаш излизате за работа

Навиците се променят трудно. Затова работата от вкъщи може да се окаже предизвикателство за някои хора. Един от начините да си помогнат, е като запазят сутрешната рутина на подготовка и обличане за работа. Това ще им помогне да влязат в „работен режим“ и да знаят, че отиват на работа, макар и това да е на пет крачки.

 

 

Това ще помогне и за разделянето на работното време от свободното време. Разбира се и тук резултатите ще зависят и от личните предпочитания и нагласи на дадения човек.

 

Напомняйте на останалите, че работите

Когато човек си е вкъщи, хората, с които живеете, също трудно ще приемат, че реално работите. Много от тях ще продължат да се държат с вас сякаш сте свободни. А понякога дори най-малкото „може ли да видиш нещо“ може да разбие концентрацията и да наруши резутлатите.

 

 

Затова трябва да се поговори предварително с останалите хора в дома и да им се обясни, че работата не спира и да не ви разсейват освен, ако не е наистина наложително.

 

Не забравяйте почивките

Изкушаващо е човек да започне да работи на пълни обороти от стуртина, за да свърши максимално бързо и после да е свободен. Това обаче е и път към бърза преумора, лоши резултати, лошо настроение и проблеми.

 

 

Затова, дори и човек да работи по най-комфортния за него начин от дома си, не трябва да забравя почивките. Предимството на работата от вкъщи е, че тези почивки могат да са най-различни – да изгледаме клип в YouTube, да поиграем с децата, дори да подремнем за 20-тина минути, ако владеем техниката на бързите дрямки.

 

Всичко това ще се отрази благоприятно на общото благосъстояние и сътоветно на работата. Само трябва да се спазва дисциплина и 20-те минути да не станат 60.

 

Използвайте видеоразговори

Един от основните проблеми за много хора, когато работят от вкъщи , е ограничаването на реалните контакти с останалите. Те предпочитат да говорят очи в очи със събеседниците си и работата от вкъщи и разговорите по телефона не вършат работа.

 

 

Затова обаче видеоразговорите могат да са доста добър заместител. Вече има предостатъчно безплатни онлайн услуги, които ще ви позволят да водите безплатни видеоконферентни разговори с колегите си по цял ден, ако искате това.

 

Така неусетно ще се чувствате отново сред колегите си, а и фактът, че сте облечени като за работа, също ще е от полза.

 

Когато е време да спрете  да работите, спрете

Най-трудното изпитание е човек да спазва работното време. Изкушаващо е винаги да искаш да свършиш още нещо. Но е важно да се спазва дисциплина не само, когато се работи, но и за да не се работи.

 

 

Почивките са важни, животът със семейството не трябва да спира, само защото се работи от вкъщи. Затова, когато свърши работното време, трябва да спира и работата. Разбира се, заради почивките и естеството на работа от вкъщи, работните часове може би ще се изместят малко, но постепенно човек ще намери правилната комбинация, която му се отразява добре на работата и на личния живот.

 

А когато намери този баланс, е важна и дисциплината, за да може да го запази. Така с малко промяна на начина на мислене и навиците, работата от вкъщи може да е много приятна.

 

Още от Digital: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно