Facebook са обект на сериозни критики за начина, по който съхраняват личните данни на потребителите в своите сървъри. През последните години многократно компанията ставаше обект на различни разследвания на регулаторите. Разследванията на антитръстовите органи в ЕС срещу Facebook доведоха и до няколко финансови глоби заради споделянето на информация с трети страни.

Само преди дни публично достояние стана поредния скандал с компанията, при който изтекоха личните данни на 533 млн. потребители на Facebook. Този проблем засяга профили от цял свят, включително и държавите-членки на ЕС. Още по-неприятното е, че опасенията на специалистите са, че информацията циркулира в хакерски форуми от поне две години насам.

Ситуацията е доста неприятна, тъй като изтеклите данни включват Facebook ID, пълни имена, рождени дни, имейл адреси и други биографични детайли, включително датата на регистрация на профила. Информацията е подходяща за провеждане на тартегирани кампании с маркетингови цели, но може да създаде много проблеми, ако попадне в ръцете на хакерите.

 

 

Ако се притеснявате, че може да сте станали жертва има лесен начин как да проверите дали акаунта ви е попаднал в изтеклата информация. Това може да стане от уеб сайт с името Have  I Been Pwned (HIBP), който позволява да въведете данни за своя профил и автоматично проверява в огромна база данни, изтекли при различни хакерски атаки.

Обикновено проверките се извършват с имейл адрес, но този път създателя на страницата, Трой Хънт е разработил инструмент, с който да въведете телефонен номер за новото изтичане на информация от Facebook.

Eкспертите препоръчват да смените паролата и да използвате двуфакторна автентикация, за да се предпазите максимално от бъдещи нападения. Подобни инциденти са сигурно доказателство, че дори най-популярната социална мрежа може да изложи на риск потребителите.

 

Oще от Digital: Facebook ще бъде по-сигурна платформа за някои потребители през 2021г.