Колкото по-дълго време използваме смартфона си, толкова повече батерията постепенно ще губи своите качества. Това е нормално, но е важно човек да може да следи състоянието ѝ, за да предприеме нужните мерки и да подобри грижите за батерията, съобщава MakeUseOf.

За съжаление няма вграден инструмент в Android, който да дава конкретна информация за здравето на батерията на телефона си. Има начин за общ преглед от настройките на телефона в секцията за батерията. Там може да се избере менюто Battery usage и да се провери как батерията се използва от приложенията.

Това обаче дава информация само кои приложения колко енергия използват. Може да е индикатор за проблемно приложение, но трудно може да се разбере дали има проблем със самата батерия.

 

 

Как да видим системната информация

Може да се въведе кодът *#*#4636#*#* в приложението „телефон“ за набиране на номера. Това ще отвори едно от системните менюта на Android, в което обикновено има доста информация за състоянието на различните модули.

Какви точно данни са видими зависи много от производителя. Някои компании предоставят доста подробна информация, други обаче я ограничават. В това меню може да се провери дори силата на сигнала, както и да се види системният анализ на състоянието на батерията – Good за добро състояние или друго съобщение.

 

Чрез допълнително приложение

В крайна сметка е нужно допълнително приложение, което да извърши обстоен анализ на батерията на телефона. За Android едно от най-популярните приложения в тази сфера е AccuBattery. То е безплатно, като има и платена премиум версия без реклами и с повече функции.

Дори и безплатната версия ще свърши основната работа и ще ви помогне да поддържате батерията в добро състояние. То ще съветва и помага в спазването на навик да се зарежда батерията до около 80%, а не до 100%, което ще намалява използването на наличните цикли за презареждане и трябва да удължи цялостния живот на батерията.

 

 

За целта AccuBattery разполага с функция за известяване на потребителя, когато зареждането достигне 80%. Освен това има и опция за коригиране на стойността на заряда от потребителя (например, ако ви предстои по-дълъг ден навън и искате да имате 100% от капацитета).

Приложението разполага и с функция за анализ на разхода на енергия от други приложения и услуги. Потребителят може да следи всичко необходимо от таба Discharging.

 

Информация за състоянието на батерията

AccuBattery извършва и цялостен анализ на батерията в секцията Health. Сравнява се реалният капацитет на батерията спрямо фабричните стойности. С времето той ще спада, което е нормално, но ако спада прекалено бързо, е индикатор за проблем.

Приложението ще изобразява и графика, която показва колко е натоварването на батерията всеки ден. Така потребителят може да следи и да адаптира потреблението си подобаващо.

Платената версия дава и още възможности като повече исторически данни, допълнителни данни и др. Тя не е задължителна, за да може потребителят да управлява и поддържа батерията на телефона си по-добре.