Смартфоните са основното средство за сърфиране в интернет за мнозина. Същевременно, имаме и голямо количество лични данни в телефоните си. Затова е важно да проверяваме дали интернет сайтовете, които са посещаваме през смартфон, дали са достатъчно сигурни. MakeUseOf ни дава няколко идеи как да направим това.

 

Любопитно: Как да видим кой ни следи в Интернет и да го блокираме

 

 

Рисковете на несигурните сайтове

Като цяло смартфоните са малко по-сигурни и е по-трудно да се заразят с вирус. Това обаче не означава, че не е невъзможно и че хакерите нямат други идеи да се възползват от слабостите. Ето няколко риска:

 

Да ни измамят

Един сайт може да е опасен не само технически. Може да е фалшив онлайн магазин, който примамва с атрактивни оферти, но реално взима само парите и данните на хората.

 

 

Открадната парола

Има и фалшиви сайтове, които използват фишинг тактики – например дублира дизайна на познати страници, за да накара потребителите да въведат имената и паролите си.

 

Кражба на самоличност

Други сайтове разчитат на доверието на потребителите, за да ги накарат да въведат лични данни. Може например да става дума за сайт за електронно банкиране или пък да обещава по-евтина доставка, ако потребителят си въведе данните през него, а не през официалния канал.

 

Вирус

Макар да са сравнително редки, все пак има и вируси за смартфони. Затова трябва да се внимава с непознатите сайтове.

 

Как да проверим дали сайт е сигурен

 

 

Ето няколко стъпки:

 

Огледайте го добре

Някои фалшиви сайтове са направени много професионално, но това е скъпо. Затова повечето обръщат внимание само на основните елементи, докато някои по-дребни детайли могат да бъдат пренебрегнати – например грешки в текстовете, некачествени снимки и др. Това е ясен сигнал, че има проблем със сайта.

 

Има ли HTTPS връзка

Тя вече е практически задължителна, за да може сайт да се позиционира добре в търсачките. Липсата на криптирана HTTPS връзка е проблем, който улеснява хакерите да прихванат данните между потребителя и сайта.

 

Внимавайте с изскачащите прозорци

Честа практика за реклама в сайтовете е използване на изскачащи прозорци. Хакерите могат да се възползват от това, за да внедрят препратки към предварително подготвени опасни сайтове или към инсталиране на добавка за браузъра, която уж защитава от такива страници. Внимавайте с такива сайтове и предложения.

 

 

Изискване за разрешения за достъп до функции

Модерните браузъри спират достъпна на сайтовете до функции като камера, микрофон, местоположение и др. Те ще изведат предупреждение за потребителя, който да разреши или откаже достъп. Тук е важен контекстът. Сайт, който е прогноза за времето, може да поиска достъп до местоположението, за да даде коректни данни, но няма логика да иска достъп до уебкамерата например.

 

Проверете URL адреса

Хакерите често регистрират интернет адреси, които са сходни с тези на популярни сайтове, но с една-две различни букви или друг домейн. Затова внимавайте с линковете и ги преглеждайте за евентуални подобни индикации за проблем.

 

Използвайте търсачка

Интернет търсачките също проверяват сайтове дали отговарят на базовите правила за сигурност. Обикновено изобщо не показват страници, които са опасни или добавят предупреждения, че са съмнителни.

 

 

Има ли мобилна версия

Всички професионални сайтове имат и мобилна версия за смартфони. Някои от тях се адаптират автоматично според устройството. Сайт, който дори и досега няма тези способности, е индикатор за проблем.

 

Допълнителна защита

Може да използвате популярната платформа VirusTotal, чрез която да сканирате URL адресите преди да ги отворите. Платформата ще провери и ще ви каже дали е имало проблеми с този сайт преди или в момента.