Потребителите са изложени на множество рискове в уеб пространството. Заплахите, които ни дебнат онлайн се увеличават непрекъснато. Всичко това налага да бъдем доста внимателни, за да се предпазим от хакерите. Използването на сигурна парола се препоръчва от всички водещи специалисти, което важи и за двуфакторната автентикация.

Независимо от постоянните напомняния колко е важно да защитим данните си в интернет много хора подценяват ситуацията. Това може да предизвика множество проблеми, особено когато използвате една комбинация от логин и парола за няколко профила. Независимо от опитите на големите компании и самите потребители периодично онлайн изтича информация за хакнати профили.

RockYou 2021 е име, което вероятно не сте чували, но за съжаление може да се наложи да запомните. Причината е, че това е най-голямото изтичане на  пароли в интернет. Базата данни е с размер от невероятните 100GB, които са записани в текстови файл и се разпространяват в популярен хакерски форум, съобщава ZDNet.

 

 

Детайлен анализ показва, че информацията включва точно 8 459 060 239 пароли. Всяка комбинация съдържа между 6-20 символа с премахнато празно пространство между тях и никакви ASCII символи. Името RockYou 2021 не е избрано случайно, тъй като е референция с мащабна атака на хакерите със същото име от 2009г.

Тогава киберпрестъпниците откриха как да проникнат в сървърите на популярни социални приложения и си осигуриха достъп до повече от 32 млн. пароли. Настоящата цифра надвишава значително тази стойност, както и измеренията на всички известни атаки от подобен тип.

Едва ли има по-подходящ момент да отделите време и промените паролите на своите акаунти, независимо дали се притеснявате, че ваши данни са попаднали в RockYou 2021. Недейте да кликвате върху линкове на имейли от непознати източници и фишинг съобщения, които могат да ви подмамят да отворите зловредна страница.

Колкото повече мерки предприемате, за да се предпазите, толкова по-добре може да се противопоставите на активността на хакерите.

Ето къде да проверите дали сте жертва на най-голямото изтичане на пароли в историята на Интернет - Rock You 2021:  https://cybernews.com/personal-data-leak-check/

 

Още от Digital: 8 полезни съвета за създаване и запомняне на сигурни пароли