Apple е известна със строгия контрол, който защитава iOS и iPhone от набези на хакери. Въпреки това няма 100% защита и винаги може да се появи вирус и в IPhone. MakeUseOf ни показва как да проверим дали нашият iPhone има вируси.

Да, възможно е iPhone да бъде заразен със зловреден код. Това се случва сравнително рядко спрямо другите платформи, но е възможно. Веднъж получили достъп до устройството, хакерите могат да следят данни, да откраднат финансова информация и др.

 

 

Как вирусите влияят на iPhone?

Вариантите са много в зависимост от възможностите и целите на вируса. Един от първите индикатори е промяна в производителността и поведението на iPhone. Например батерията започва да се изтощава по-бързо, а устройството не е старо нито пък е използвано по-активно от обикновено. Може да става въпрос за проблем с приложение или процес, но ако изтощаването на батерията продължи да е по-бързо и след рестарт, това е индикатор за по-сериозен проблем.

Следващ признак е по-лесното прегряване на телефона. Той може да е постоянно топъл или дори горещ отново без да е използван по-активно. Ако това е рядко или еднократно събитие, може да не е повод за притеснение. В случай, че се случва редовно обаче, нещо се случва в телефона.

 

Как да проверим за вируси в iPhone

 

Има няколко лесни стъпки, които да покажат дали има проблем.

 

Проверете за непознати приложения

Понякога вирусите инсталират допълнителни приложения без знанието и разрешението на потребителя. Разгледайте иконите на iPhone, за да видите дали няма нови и непознати програми. Също така може да проверите и настройките на телефона и дали няма някакви промени в тях.

 

Проверете дали ядрото на iOS не е отключено

По дефиниция всички iPhone идват със заключено ядро на iOS. Много хора извършват процеса jailbreaking, т.е. отключват ядрото, за да могат да модифицират платформата. Ако сте взели телефона като втора употреба, може да е бил отключен от предишния притежател. Няма много лесни начини да се провери дали iOS е отключен. Един от най-сигурните е наличието на програмата Cydia. Тя може да се инсталира само на модифицирани телефони.

 

Проверете трафика на данни

Повечето вируси имат за цел да откраднат данни от устройството. Това е свързано с увеличена консумация на мобилен или WiFi трафик. От основното меню с настройки на iOS в секцията Mobile Network > Mobile Data, може да проверите колко трафик използва всяко приложение. Ако има непознато име с голям трафик или пък някое приложение изведнъж е увеличило консумацията на данни значително, то това е ясен индикатор за проблем с него.

 

 

Проверете наличното свободно пространство

Макар да крадат данни, вирусите понякога и внедряват данни в устройството. Най-често това са други вируси, приложения и зловредни кодове. Затова може да проверите в настройките на телефона колко е наличното свободно място. Ако изведнъж то е драстично по-малко и няма видима причина за това, може да става дума за вирус.

 

 

Как да махнем вирус от iPhone

 

Процесът може да е сложен и да изисква няколко опита до постигане на успех.

 

Рестартирайте телефона

Понякога това позволява на защитите на iPhone да се възстановят и да сработят след като са били спрени от вируса. Някои вируси обаче може да не позволяват рестартиране именно с тази цел. Тогава вариант е устройството да се остави да се изтощи до изключване и да се зареди.

 

Изтрийте ненужни приложения

Изтрийте всички ненужни приложения, както и всякакви програми, които са се появили в телефона без ваше знание. Избягвайте да инсталирате приложения от източници, които не са официалният магазин на Apple.

 

Изчистете историята на Safari

Това става от Settings > Safari > Clear History и Website Data. Това може да попречи на уеб-базиран вирус да се завърне.

 

 

Използвайте антивирусен софтуер

Има голямо разнообразие от приложения. Някои от тях са и безплатни. Препоръчително е да имате такъв инсталиран, за да може винаги да сте защитени и да се намалят рисковете от заразяване.

 

Форматирайте телефона

Ако нищо не помага, може да се наложи да върнете телефона до фабричните му настройки. Това ще изтрие всичко и ще преинсталира iOS до стандартното му положение. Обикновено това е достатъчно, за да премахне вируса.

 

Не чакайте

Ако имате подозрения за проблем с вирус в iPhone, действайте бързо. Спрете интернет връзката на устройството, за да ограничите предаването на данни. При необходимост потърсете съдействие и от оторизиран сервиз.