Android е най-популярната операционна система за смартфони, която може да изглежда много различно на устройствата на производителите. Това се дължи на отворения характер на софтуера, който предоставя опция за множество персонализации. Всяка компания използва свой UI интерфейс, в допълнение към т.нар. "чист Android".

По този начин брандовете добавят още функционалности на своите потребители и допринасят за развитието на екосистемата. Наличието на огромен брой производители, които насищат пазара с устройства, базирани на Android може да предизвика проблеми.

От една страна интерфейсите бавят софтуерните ъпдейти, а от друга не всички устройства имат необходимия Android сертификат. Добрата новина е, че можете лесно да проверите дали смартфона е легитимен. Устройствата одобрени от Google е необходимо да отговорят на множество критерии, които подлежат на серия тестове.

 

 

Първата стъпка е да отворите Google Play на своя смартфон и таблет. След това изберете иконата с три хоризонтални черти в горния ляв ъгъл. От допълнителното меню трябва да откриете менюто с настройки и да кликнете върху "Settings".

 

 

Необходимо е да скролнете до секцията "About". Обърнете внимание на текста в раздела "Play Protect Certification". Aко всичко е наред с вашето устройство ще видите "Device is certified" таг, който ви информира, че устройството отговаря на всички изисквания и има официален Android сертификат.

 


 

Google също така поддържат допълнителна секция в Support раздела на своя уеб сайт, където е публикуван актуален списък с всички Android устройства покрили необходимите изисквания. Използването на смартфон, който не е сертифициран може да крие рискове, тъй като вероятно няма да получава актуалните пачове за сигурност.

 

Още от Digital: 8 полезни съвета за по-добра сигурност в смартфон с Android