Способността на смартфона ви да определи точното ви местоположение далеч надхвърля обикновената навигация. GPS се използва за търсения в мрежата, за да получите подходящи резултати в приложения за запознанства, например и като предпазна мярка, когато загубите устройството си.

 

Знанието как да персонализирате вашите настройките за местоположение е важно, тъй като проследяването на местоположението представлява реален риск за поверителността. От Make Use Of ще ни покажат как да управляваме тези настройки, как да споделяме местоположението си и да намираме приятелите си.

Как да включите / изключите Location Services на iPhone

За да включите Location Services на вашия iPhone, направете следното:

1. Отидете в Settings, превъртете надолу списъка и натиснете „Privacy“.

2. Докоснете Location Services и преместете плъзгача на „On“.

 

Всяко приложение, което е поискало достъп до местоположението ви, ще се покаже под тази опция. Тук можете лесно да отмените достъпа или да предоставите такъв на приложение, което преди това нямало. Добра идея е периодично да проверявате този списък, тъй като много приложения могат да проверяват местоположението ви във фонов режим.

Как да изпратите местоположението си с помощта на вашия iPhone

За да споделите местоположението си с помощта на Messages:

1. Стартирайте Messages и намерете контакта, с който искате да споделите местоположението си (може да се наложи да създадете нов чат).

2. Докоснете бутона „Info“ в горния десен ъгъл на екрана.

3. Докоснете Send My Current Location, за да споделите местоположението си с линк към Apple Maps.

 

За да споделите местоположението си с помощта на Apple Maps:

1. Стартирайте Maps и изчакайте приложението да засече местоположението ви.

2. Докоснете синия мигащ маркер за местоположение, за да го преместите на екрана „My Location“ в долната част на екрана.
3. Изберете „Share My Location“ и начина на споделяне: AirDrop, Messages, Mail, Facebook и т.н.

 

За да споделите местоположението си с помощта на Google Maps:

1. Изтеглете и стартирайте Google Maps for iPhone.

2. Изчакайте приложението да определи местоположението ви, след което докоснете синия маркер за местоположение.

3. Изберете да споделите с избрани хора, чрез Messages или докоснете „More“, за да отворите цялото меню за споделяне.

 

Google Maps създава връзка за споделяне в реално време, която други могат да използват за проследяване на местоположението ви, а не за връзка към статично местоположение.

Как непрекъснато да споделяте местоположението си с помощта на вашия iPhone

За да споделяте непрекъснато местоположението си от iPhone, най-добре е да използвате услугата на Apple, Find My Friends. Тази услуга работи само в екосистемата на Apple, така че вашите приятели ще се нуждаят също от iPhone. Можете да споделяте и с устройства, които не са от Apple, като използвате Google Maps, но няма да е толкова надеждно.

За да споделяте непрекъснато местоположението си с помощта на iMessage:

1. Стартирайте Messages и намерете контакта, с който искате да споделите местоположението си (може да се наложи да започнете нов разговор).

2. Докоснете бутона „Info“ в горния десен ъгъл на екрана.

3. Докоснете „Share My Location“ и изберете между „One Hour“, „End of Day“ или „Indefinitely“.

За да споделяте непрекъснато местоположението си с помощта на Find My Friends:

1. Изтеглете и стартирайте Find My Friends.

2. Докоснете „Add“ в горния десен ъгъл.

3. Посочете контакт, с когото искате да споделите местоположението си (той ще трябва да одобри поканата със своя Apple ID).

За да споделяте непрекъснато местоположението си с помощта на Google Maps:

1. Изтеглете и стартирайте  Google Maps for iPhone.

2. Оставете приложението да определи местоположението ви, след което докоснете синия маркер за местоположение.

3. Изберете „Share My Location“, а след това опцията „Until you turn this off“.

4. Докоснете „Select People“ и посочете с кого искате да споделите местоположението си.

 

Find My Friends е функция, интегрирана в операционната система на вашия iPhone, затова тя служи като услуга, а не като приложение на трета страна. Google Maps, от друга страна, е ограничено до одобрените процеси на Apple. В резултат на това Google Maps вероятно няма да бъде толкова надежден, колкото технологията на Apple.

Как да проверите кой може да вижда локацията на вашия iPhone

За да видите кой може да открие местоположението на устройството ви с помощта на Find My Friends и iMessage:

1. Отидете в Settings, превъртете надолу и докоснете „Privacy“.

2. Изберете „Location Services“, а и след това „Share My Location“.

3. Прегледайте списъка, за да видите кой може да проследява местоположението ви.

4. Докоснете даден контакт, превъртете до най-долната част на страницата и изберете „Stop Sharing My Location“, ако е необходимо.

Ако сте задали споделяне на местоположението в Google Maps, ще трябва да го деактивирате в приложението:

1. Отидете в Google Maps и докоснете синия маркер за местоположение.

2. Изберете „Share My Location“ след това „Until you turn this off“.

3. Докоснете „Select People“ и отменете достъпа до местоположението си, както сметнете за подходящо.

Как да намерите вашия собствен iPhone

Ако сте изгубили вашия iPhone, можете да го намерите, ако функцията Find My iPhone е включена. Тя автоматично се активира, когато активирате своя iPhone, така че ако не сте я изключили специално, трябва да можете да намерите устройството си:


1. Посетете iCloud.com в уеб браузъра и влезте с вашия Apple ID и парола.

2. Кликнете върху Find iPhone и изчакайте.

3. Изберете All Devices в горната част на екрана и изберете вашия iPhone (или друго устройство, което искате да намерите).

 

Find My iPhone ви позволява да възпроизвеждате звук, за да се опитате да намерите устройството си, да активирате режима „Lost“ или да инициирате отдалечено изтриване. Също така можете да видите текущото ниво на батерията. Когато батерията се изтощи напълно, Find My iPhone ще ви съобщи последното местоположение на телефона ви.

Ако имате друго устройство с iOS като iPad, можете и него да намерите при нужда с приложението Find My iPhone.

Как да настроите нотификации

Можете да изберете да получавате известие, когато даден контакт или напусне текущото си местоположение, или се приближи до вас, при условие че вече той споделя местоположението си с вас.

 

1. Изтеглете и стартирайте Find My Friends на вашия iPhone.

2. Изберете контакт и изчакайте актуализирането на местоположението му.

3. Докоснете Notify Me в горната част на страницата и задайте критериите си за уведомяване.

4. Когато приключите, натиснете „Done“.

 

Вижте какво да направим ако забравим паролата на iPhone