Приложението за навигация Google Maps предлага много възможности. Това са не само упътвания по шосета и магистрали за избрана от вас дестинация, а също и намиране на места и забележителности. В приложението има вграден гласов асистент, които ви помага за това.
Този глас може да се променя въз основа на региона или езика, който се използва. How-To-Geek ни показват как става това.
Трябва да отбележим и някои ограничения, които трябва да знаете. Въпреки, че Google Maps предлага различни гласове според региона или езика, той не предлага вариации на пола. Тоест не на всички езици можете да включите мъжки или женски глас.

 


Ето как да направите настройките за Android. След като отворите приложението Google Maps, натиснете опцията „Настройки”. От там намерете менюто „Настройки на навигация” и го докоснете за да влезнете в по-подробните настройки. Там ще намерите, как да промените езика на своята навигация. Подменюто предлага още куп други по-финни настройки. Това са например задаване на маршрути, по които няма нужда от ТОЛ такса или винетен стикер.
Сега да се върнем на езика. След като го изберете ще ви се отвори подменю с това дали има възможност за избор на мъжки или женски глас, както и на различни акценти. Например, както „English US” или “English UK” гласовите настройки, които ще говорят на английски, но ще използват различни акценти и терминология.
Когато изберете своя език, менюто автоматично ще се затвори. Тогава ще се върнете на началния екран на Google Maps. Гласът, който вече сте избрали ще остане по подразбиране и ще остане така докато не решите да го смените.

 


При iOS устройствата смяната на гласа става  малко по-различно. За да го промените ще трябва да промените и езика в iOS. Извършването на тази промяна ще промени гласа за всички приложения на вашия iPhone.
Ето и как да го направите. Отидете в „Настройки” и след това натиснете „Общи”. От там изберете „Език и регион”, за да получите достъп до езиковите настройки на вашето устройство. Изберете желаният от вас език и натиснете „Готово” , за да потвърдите.

Още от Digital: Google Maps ще ни показва кои заведения доставят храна за вкъщи