Рано или късно, неизбежно идва времето, когато сме си купили нов смартфон и е време да се разделим със стария. Ако старият ви телефон е функционален, може да го продадете и да спечелите малко пари?

 

Но как да продадете използвания си телефон за повече пари? Има някои неща, които трябва да се предвидят, според Pocket Now. Ето кои са те:

1. Състоянието на телефона ви

Нека бъдем честни: в момента, в който отворите кутията на вашия съвсем нов смартфон, стойността му пада. Това е момента, в който телефонът ви ще изглежда най-добре, с употребата той ще изглежда все по-използван. Но има неща, които можете да направите, за да запазите телефона си в добро състояние, като по този начин по-късно ако решите да го препродадете ще може да му искате по-висока цена.

 

- Не изпускайте телефона – обръщайте внимание къде го поставяте и как го държите. Разумно е да използвате калъф, ако ежедневието ви е напрегнато. Здравината му, трябва да зависи от това, как използвате телефона.

 

- Сложете протектор на екрана – независимо дали е от закалено стъкло, пластмаса (PET, TPU) или многослоен, протекторът за екрана ще ви гарантира, че предната част на устройството ви ще се опази чиста, след като го махнете. Някои производители, като Huawei, дори доставят смартфоните си с протектори на екраните им. Вероятно, протекторът няма да предпази дисплея ако изтървете телефона си от високо върху асфалта, но ще го предпази от нормалното износване и от драскотините, които лесно се генерират.


- Не злоупотребявайте с портовете – независимо дали става въпрос за слушалки или за зарядно, уверете се, че внимателно поставяте вашите кабели. Ако надраскате всичко в близост до портовете, ще намалите цената на телефона си. Същото важи и за замърсен или нефункционален порт. 

 

- Не мокрете телефона – съвременните телефони имат някаква основна защита срещу намокряне, но ако телефонът ви не е сертифициран по MIL-SPEC, не го вземайте с вас до басейна или на плажа.

2. Кутия и аксесоари

Не забравяйте, че оригиналните кутия и аксесоари за телефона са за предпочитане, така че ако решите да го продавате, наличието им ще е от полза за вас. Ако те липсват, пак ще можете да го продадете, но цената на телефона ще падне.

3. Планирайте продажбата

Смартфонът ви ще струва повече пари, ако го продадете преди излизането на нова версия. С всяка следваща поява на нова негова версия цената му ще върви надолу.

 

Вижте какви са тенденциите при дисплеите на смартфоните през 2018г.