Вижте още Видео ревюто на Най-евтиният Лаптоп с лицензиран Windows 10 - Revo Note 14

Разглеждайки устройството което Digital.bg ще ви представи в днешното си ревю, на какво ви прилича то? На стойка за картина, телефон от кино лента с ретро фантастика, кутия за бижута или не, не - това е дамска пудриера с огледалце "Огледалце огледалце, я кажи - можеш ли в компютър да се превърнеш ти." Як лаптоп, но не може ли нещо още по-компактно.

Днес смартфоните реално са толкова мултифункционални, че съчетават в себе си функциите на какви ли не устройства - телефон, фотоапарат, видео камера, мини телевизор, геймърска конзола и компютър. Тази малка черна кутийка се казва Samsung DeX и е свързващото звено, което превръща смартфона ви в пълноправен десктоп компютър.

Това е Samsung Galaxy S8+,  един от най-интересните смартфони днес, който благодарение на поредица от видео ревюта които му посветихме познавате достатъчно добре. Едно от основните качества на устройството е, че има хардуер достоен да го превърне в джобен компютър. Той има 8-ядрен процесор Exynos 8895 с до 2.3 GHz тактова честота, който е изпълнен по 10nm технология. За видеото му се грижи GPU Mali-G71 MP20, RAM паметта може да достигне до цели 6GB, а вградената памет 128GB.  Замислете се, с такива характеристики не могат да се похвалят дори някои достатъчно сериозни компютри. А DeX ще превърне S8+ в точно такова устройство.

Сигурно се чудите какво значи DeX, не името не идва от криминалния сериал Dexter, макар че джаджата пък идеално би паснала на филмов герой като Джеймс Бонд. DeX е абревиатура зад която се крие Desktop Experience. А преживяването наистина си заслужава.

 

DeX е съвсем компактен, направен изцяло от здрава, устойчива на цапане и амортизация пластмаса. Изглежда като типичната докинг станция за зареждане на спартфон, но е далеч повече от това.

По периферията му намираме общо 5 порта, които превръщат джаджата в истински компютър. HDMI е основата, чрез която ще направите връзка между докинг станцията и монитора или телевизора си. Чрез централно разположеният Ethernet можете да свържете жично интернет за по-бърза и постоянна скорост, която няма шанс да постигнете с Wi-Fi или 4G.

 

В двата пълноразмерни USB порта можете да свържете външни Bluetooth или жична мишка и клавиатура. Имаме още и един USB Type-C порт в към който да включите зарядното на телефона. Теста ни показва, че всичко е направено максимално интуитивно - след свързване на всички устройства, не са ви нужни настройки или сваляне на драйвърши, всичко тръгва директно на принципа “Plug and Play”. Единственото нещо което ни липсва са вградени високоговорители, но като се замислите 99% от мониторите и телевизорите към които се предполага, че ще бъде свързана джаджата, имат силно стерео. Отделно, както вече казахме, DeX е с форма на мида и така звука от високоговорителя на S8+ който е доста силен попринцип, става още по-.

 

По-важно е да отбележим, че най-якото нещо в иновативното устройство на Samsung е, че то има дори самостоятелно охлаждане.

Така когато телефонът ви е включен в електрическата мрежа и работи с Adaptive FastCharge зарядното с максимално натоварване, той греейки сериозно, ще се охлажда достатъчно добре, като средната температура на корпуса ще остане същата, както ако да речем си браузвате в интернет.

 

 

Вече свързан към работният ви екран, DeX възпроизвежда съдържанието на S8+ с по-различен интерфейс. Операционната система много прилича на Windows, но всъщност е специално оптимизиран за джаджата Андроид. Това отличава съществено DeX от Miracast функциите на някои смартфони, AndroidPC-тата и други подобни устройства. Той не просто възпроизвежда съдържанието на телефона ви - той работи като допълнително, оптимизиращо работния процес устройство.

 

 

Докато работите в десктоп режим, в дясно на екрана си имате постоянен достъп и до всички телефонни функции на смартфона си, включително да приемате обаждания. Можете дори отделно от десктоп работата си, да слушате музика или да гледате клипове от Youtube на дисплея на телефона.

 

 

В ляво пък излизат специално разработени за DeX или оптимизирани за него приложения и игри, като броят им расте постоянно.

 

 

Цена

А сега идва ред и на цената - Samsung DeX Station Display Dock в момента се предлага в България за около 240лв.