Изкуственият интелект е технология, която вече намира разнообразни приложения в ежедневието ни и тепърва ще става все по-важна част от смартфоните. Напоследък голяма популярност придоби FaceApp, което използва AI, за да ни покаже как биха изглеждали хората, когато остареят. Сега привличаме вниманието ви към други подобрен проект, който се казва AI Portraits Ars и предлага друг тип забавление. Всъщност това е уеб сайт, който превръща снимките ни в класически портрети.

 

Това е разработка на екип от учени на MIT-IBM Watson AI Lab, които създават уникален алгоритъм. Базата им данни анализира в реално време повече от 45 хил. класически картини, за да визуализира лицето ви с изкуствено масло, акварел или мастило. Крайният резултат са снимки, наподобяващи творбите на велики автори в различни епохи от Тициан до Ван Гог като AI Portraits Ars обещава да създаде уникален портрет на всеки потребител. Софтуерът е базиран на "Generative Adversarial Network (GAN)".

 

 

Това означава, че AI софтуера не нанася композицията върху лицето ви, а вместо това генерира напълно различен портрет. Всяка една снимка е уникална по свой начин и това може да се каже за портретите генерирани от AI Portraits Ars, информира ТheVerge. Резултатите са доста любопитни и наподобяват някои oт най-големите произведения на изобразителното изкуство. Eдва ли има по-добър начин да видите как щяхте да изглеждате, ако бяхте нарисувани в някои шедьовър на изобразителното изкуство.

 

Още oт Digital: 10 полезни трика за по-качествени снимки със смартфон