Чувствате, че нещо не е наред с вашето Android устройство? Изведнъж то е започнало да работи по-бавно, използва твърде много данни, бързо се хаби батерията или показва странни реклами? Причината за това може да е в това, че сте изтеглили заразено приложение и сега устройството има вирус. Подозрителните приложения (често обещаващи безплатен софтуер за работа, нови игри, порнография или пари) са все по-често срещан начин за заразяване на мобилните устройства с вируси, където те причиняват хаос и крадат данни.

 

Ако все още имате достъп до Android устройството си, първата ви стъпка трябва да бъде отърваване от заразеното приложение, преди то да се опита да зарази други устройства или да причини повече щети.

 

От Digital Trends обясняват как да намираме и премахваме злонамерен софтуер на Android.

 

1. Ако сте сигурни, че телефонът ви е атакуван от злонамерен софтуер, задръжте бутона за захранването натиснат и напълно изключете телефона. Това може да не спре злонамереният софтуер да причини вреда, но може да спре проблема да се влоши.

 

Подозирате ли конкретно приложение, което може да е носителя на злонамерения софтуер? Знаете ли дали някакъв софтуер е бил изтеглян без вашето съгласие? Ако не, използвайте компютър и потърсете информация за симптомите, както и за всички нови приложения, които сте инсталирали наскоро, за да стесните проблема. Ако не можете да намерите приложението в основата на проблема, не можете да го премахнете!

 

2. Когато включите устройството си отново, преминете към Safe mode. Това ще ограничи щетите, които заразеното приложение може да направи. На повечето Android устройства, можете да превключите в безопасен режим, като задържите бутона за включване за няколко секунди, след като устройството ви е включено. Това трябва да доведе до няколко опции, включително “Safe mode”, “Emergency mode” или нещо подобно. Изберете този режим и изчакайте рестартирането на телефона, преди да продължите.

 

3. Сега отидете в „Settings“ на вашето Android устройство. В настройките, превъртете секцията Apps и влезте в нея. Потърсете списък с всички текущи приложения – може да се наложи да изберете App Manager, за да намерите пълния списък. Превъртете го, докато откриете заразеното приложение, което е в центъра на вашите проблеми. Изберете приложението и това трябва да доведе до опции за деинсталиране или принудително затваряне (не можете да деинсталирате основните приложения, а само да ги деактивирате, но тези приложения едва ли ще са проблема ви).

 

4. Изберете „Uninstall“ и Android устройството ви трябва да премахне въпросното приложение. Също така, добра идея е да прегледате списъка си с приложения и да деинсталирате други подозрителни приложения и файлове които сте изтегляли.

 

В някои случаи няма да можете да деинсталирате приложението и самата опция ще бъде деактивирана. Зловредният софтуер може да е доста умен и да предотврати деинсталирането си. За щастие, често е лесно да се реши този проблем. Върнете се в меню Settings и превъртете надолу до Lock Screen and Security (или подобна съответна секция).

 

В менюто Security, потърсете секция “Phone (Device) Administrators.” Може да се наложи първо да посетите “Other security settings” в зависимост от начина на настройване на менюто за защита. В Phone Administrators трябва да можете да разрешите възможността за премахване на злонамерен софтуер за Android.

 

5. Уязвимото Android устройство заслужава защита. Има няколко приложения за сигурност, които можете да изтеглите, за да защитите телефона си, да сканирате за вируси и да се отървете от нежелани файлове и потенциално заразен софтуер. Когато приключите с ръчното изтриване на заразеното приложение, изтеглете програма за защита, за да се погрижите за бъдещи проблеми.

 

Вижте как да предпазим Android смартфона си от вируси