Случвало ли ви се е да искате да запишете нещо на USB флашка и да видите съобщение, че тя е защитена от записване? За щастие този на пръв поглед страшен проблем може да се реши само с няколко лесни стъпки.

 

От Make Use Of ще ни покажат как да премахнем защита от запис на USB памет.

1. Проверете USB устройството за вируси

Всеки път, когато включвате USB устройство в компютъра си, трябва автоматично да го сканирате за вируси, особено ако сте го използвали на чужд или обществен компютър.

 

Вирусите често инсталират на USB устройствата куп файлове и това може да е причината да виждате грешката „Write Protected“.

 

Ако откриете вирус, елиминирайте го с помощта на антивирусния ви софтуер. Препоръчително е след това да извършите и пълно сканиране на системата си. Ако има вирус, който се крие на USB устройството ви, никога не може да сте сигурни дали не се е разпространил и на компютъра ви.

2. Проверете тялото на USB устройството

Някои USB флаш устройства имат механичен превключвател, който ги поставя в режим за защита от запис. Той може да е много малък и да сте го пропуснали, но случайно да се е закачил някъде – например на вашия джоб.

3. Проверете дали флаш паметта не е пълна

Ако вашият USB стик е пълен, може да получите съобщение за „Write Protect“ грешка. Отворете Windows Explorer, а след това „My PC“, за да видите всички устройства, свързани с вашата система. Кликнете с десния бутон върху USB устройството и изберете „Properties“. Ще ви бъде представена чудесна диаграма показваща текущия ви капацитет на диска. Ако вашият USB диск е пълен, той може да върне съобщение за грешка за защита срещу запис.

4. DiskPart Command Prompt Utility

Ползвате ли командния ред? Е, ще се наложи да започнете, но не се притеснявайте, наистина не е страшно и е следващата логична стъпка в усилията ви да решите проблема с USB устройството си.


Натиснете Windows Key + X и изберете „Command Prompt (Admin)“ от менюто. Изпишете „diskpart“ и натиснете „Enter“. След това въведете „list disk“ и натиснете „Enter“. Трябва да видите списък на текущите дискове.

 

 

Уверете се, че можете да видите USB устройството. Запишете номера на диска и въведете следната команда:

 

select disk [номера на вашия диск]

 

Сега въведете следната команда:

attributes disk clear readonly

5. Windows Registry

Ако никоя от предишните стъпки не е решила проблема ви, не се безпокойте. Все още има какво да се направи. Натиснете Windows Key + R за да отворите „Run“ прозореца. Изпишете „regedit“ и натиснете „Enter“. Сега навигирайте до следното местоположение на системния регистър:

 

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlStorageDevicePolicies

 

Потърсете ключ, наречен „WriteProtect“.

 

Ако съществува, кликнете двукратно върху него. Това ще отвори прозореца „Edit DWORD (32-bit) Value“. Сега можете да зададете една от следните две стойности: „0“ или „1“. Задайте стойност „0“ и след това натиснете „OK“.

6. Форматирайте USB устройството

Преди да започнете се уверете, че сте архивирали всички файлове и информация от USB устройството на вашия компютър. Всички данни ще бъдат загубени след форматирането на USB устройството ви. Форматирането на флаш диска е последна мярка, но тя трябва да се направи за да решите проблема със забраната за запис на USB устройството ви.

 

Преди да форматирате USB устройството, определете какъв вид файлова система вече има - NTFS или FAT32. Обикновено файловата система, която вече има, ще бъде файловата система, която е най-подходяща за устройството.

 

Отворете Windows Explorer и отидете до My PC. Това ще изведе всички устройства, свързани с вашата система. Кликнете с десния бутон върху USB устройството и изберете „Properties“.

 

Затворете „Properties“ прозореца. Сега кликнете с десния бутон върху USB устройството отново, но този път изберете „Format“. Прозорецът „Format“ съдържа няколко опции, които могат да се персонализират, като например гореспоменатата файлова система, размера на устройството за разпределение и др. Променете „Volume“ етикета на нещо, което се помни лесно. След това махнете отметката до „Quick Format“.  

 

Форматирането няма да отнеме много време, но колкото по-голямо е устройството, толкова по-дълго ще трябва да изчакате. Ако приемем, че няма физически проблем с устройството, вашето USB устройство ще бъде форматирано, почистено и готово за работа.

 

Вижте как да свържем USB флаш памет към смартфон с Android