До неотдавна, прехвърлянето на контакти от една мобилна платформа на друга беше трудна мисия. Това означаваше ръчно да пишем имената, телефонните номера и другата информация за всички наши контакти. Днес нашите смартфони вършат голяма част от тази работа и ни пестят време и нерви.

 

Кой е най-добрият начин за прехвърляне на контакти от един iPhone на Android телефон? Благодарение на Android Authority научаваме за най-лесните методи за постигането на тази цел, а вие преценете сами кой ви устройва.

Метод 1: Синхронизиране на контакти с профила ви в Google

За да използвате Android телефона си ще се нуждаете от Google акаунт. Ако все още нямате такъв, за да си създадете отидете на началната страница на Google и изберете опцията „create account”. Може да направите това директно от вашия смартфон, но от десктопа е по-лесно.

 

След като вече имате Google акаунт, вземете вашия  iPhone и отидете до секцията „Mail, Contacts, Calendars” от „Settings“ менюто. Влезте в Google акаунта си, натиснете бутона „Add Account”, изберете опцията Gmail и въведете вашата информация за вход.

 

Ще бъдете попитани кои части от вашия Google акаунт искате да синхронизирате. Уверете се, че опцията „Contacts“ е избрана. След това iPhone и Android устройството ви ще започнат да синхронизират данните. Ако имате много контакти, бъдете търпеливи защото синхронизацията ще отнеме време и се уверете че имате стабилна интернет връзка докато тече процеса.

 

Когато синхронизирането приключи, вашият iPhone няма да ви уведоми за това, за проверка отидете в сайта Google Contacts от десктопа, логнете се в Google акаунта си и проверете списъка си с контакти дали е пълен.

 

След като вашите контакти се синхронизирате, влезте в профила си на Android устройството си с информацията за  Google акаунта ви и това е всичко.

Метод 2: Трансфер с iCloud

Ако имате iCloud поддръжка на вашия iPhone, този метод няма да ви отнеме много време. На вашия iPhone отидете до „Settings“, изберете „Mail, Contacts, Calendars”, след това „Accounts” и ще видите  „iCloud” опцията. Изберете я и след това превключете на „Contacts”. Вашият iPhone ще ви подкани да  обедините вашите контакти с iCloud чрез опцията „Merge”.

 

След като процесът приключи, отидете до icloud.com от вашия десктоп през браузъра, логнете се с вашето Apple ID, след което изберете „Contacts”. Кликнете върху иконата на зъбно колело в  долния ляв ъгъл, след което натиснете „Select All”. След това, кликнете върху иконата на зъбно колело отново и изберете „Export vCard”.

 

Отидете до gmail.com, кликнете върху бутона „Mail”, след това изберете „Contacts”. Кликнете върху таба „More”, изберете „Import”, изберете „Choose File”, след това изберете вашия запазен  vCard файл. Когато приключи, Gmail ще ви покаже броя на контактите, които са били прехвърлени. Сега е момента да се отървете от дублиращите се контакти. Натиснете бутона „Find & Merge Duplicates” под таба „More”.

Метод 3: Трансфер с iTunes

Ако контактите ви се съхраняват локално или използвате акаунт различен от Gmail, можете да прехвърлите контактите си чрез iTunes на вашия Windows или Mac компютър. Първо, свържете вашия iPhone към вашия компютър, отворете iTunes и кликнете върху „iPhone“ в горния десен ъгъл. Отворете таба „Info“, след това поставете отметка в квадратчето до „Sync Contacts with”. Изберете „Google Contacts” от падащото меню, след това въведете информацията за Google профила си, когато бъдете подканени.

 

След като вашият iPhone завърши синхронизирането, влезте в профила си от Android устройството си с информацията за Google профила си и всичките ви контакти трябва да са там.

Метод 4: Използвайте приложение от трета страна

Ако по някаква причина гореспоменатите методи не работят за вас може да използвате приложение на трета страна. Две от най-добрите приложения в Google Play Store за тази цел са PhoneSwappr и My Contacts Backup. С PhoneSwappr ще може да изпратите всичките си контакти в облака и лесно да ги изтеглите от друго устройство. Приложението My Contacts Backup пък ще ви изпрати VCF файл на вашия имейл, след което трябва да отворите този имейл от вашия Android телефон и да кликнете върху файла, за да се добавят контактите ви.

 

Вижте как да открием и изтрием дублиращи се контакти в Android