Quadrooter е името на нов заплаха за сигурността на устройствата с Android, която е причинена от проблем в процесорите на Qualcomm и на практика излага на риск почти всеки модел с тези чипове. От компанията вече са информирани за ситуацията и работят над ъпдейт, но той няма да е достъпен преди началото септември и това налага да бъдете много внимателни какви приложения инсталирате. Verify Apps е интересна функция в Google Play, проверяваща активността на вашето устройството, за да гарантира безопасността ви срещу подобни заплахи. 

 

Google потвърдиха, че този инструмент е в състояние да идентифицира и блокира мобилни приложения, които използват Quadrooter, съобщава PhoneArena. Припомняме ви, че Verify Apps е инсталирана по подразбиране на всяко устройство с Android 4.2 или по-високи версии и в момента предпазва приблизително 90% от устройствата с платформата на пазара. Функцията е разработена с идеята да ви защитава в случаи, когато се опитвате да изтеглите съдържание, не от Google Play, а от други онлайн портали и автоматично блокира инсталацията, ако открие нещо нередно.

 

Quadrooter се разпространява именно по този начин и единствения начин да попадне в смартфона ви е като изтеглите мобилно приложение извън официалния онлайн магазин на компанията. Така няма да ви се налага да чакате няколко седмици преди от Qualcomm да представят официално ъпдейт срещу тази нова заплаха, тъй като Verify Apps още сега може да предпази устройството ви. Все пак бъдете много внимателни за приложенията, които инсталирате и го правете само от Google Play, а не от други източници.

 

Вижте как най-бързо да подобрим сигурността на устройство с Android OS