Ако някога сте оставяли своя iPhone или Android телефон в кола през горещ летен ден за продължителен период от време, вероятно знаете какво означава прегрял телефон. Обикновено трябва да видите предупредително съобщение подобно на това, което е показано на iPhone по-долу, за да знаете, че телефонът е спрял да работи, защото устройството е твърде горещо, за да функционира.

 

 

Телефонът ви може да прегрее, докато го използвате, но това е относително рядко явление, напомнят от cnet. По-вероятно е вътрешната му температура да се повиши, когато сте на плажа и прекалено дълго на слънце. Ако видите предупредително съобщение, че телефонът ви е прекалено горещ, не се страхувайте! Само за няколко минути, може да го върнете към подходяща температура.

Как да охладим прегрял телефон?

- Изключете телефона.
- Махнете го от пряка слънчева светлина (поставете го например под плажна кърпа).
- Махнете калъфа на телефона, ако има такъв.
- Извадете кабела за зареждане, ако е включен.
- Поставете телефона във фризера; само не го оставяйте там твърде дълго. Ако имате вентилатор или климатик, сложете телефона си на пътя на студената струя въздух. Това ще ускори процеса на охлаждане.

Ако телефонът ви прегрее при нормална употреба

Телефоните могат да прегреят, когато ги използваме. Например, ако играете видеоигра с интензивно използване на ресурси с графики от висок клас, вашият телефон вероятно ще се затопли доста. Никога не трябва да оставяте телефона си да се нагорещи твърде много, за да покаже предупреждението.

 

Ако усетите, че телефонът ви е прекалено горещ, трябва незабавно да затворите приложението или играта, които използвате и да дадете възможност на телефона да се охлади. Изключете телефона, ако го зареждате. Временното намаляване на яркостта на дисплея също ще му помогне да се охлади. Премахването на калъфа, ако има такъв също ще спомогне за ускоряване на процеса на охлаждане.

 

Ако телефонът ви постоянно става прекалено горещ, вероятно нещо не е наред с него и е добра идея да го дадете за ремонт.

Как да избегнете прегряване на телефона?

Има някои предпазни мерки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум вероятността телефона ви да стане твърде горещ:

- Не оставяйте телефона си в колата в горещ ден.
- Не оставяйте телефона на пряка слънчева светлина.
- Правете паузи, докато играете или стриймвате видео.
- Избягвайте зареждането на телефона по време на игри или стрийминг.

 

Имайте предвид, че телефоните, въпреки че са миниатюрни компютри, нямат същите системи за охлаждане като компютрите. Ако телефонът ви стане твърде горещ, понякога се нуждае от помощ, за да се върне към нормална температура. Добрата новина е, че в повечето случаи дори ако телефонът ви прегрява и показва предупреждение, след като се охлади, няма постоянни щети.

 

Вижте 7 опасности, от които трябва да пазите смартфона си през лятото