Защитен ли е вашият Android смартфон срещу вируси? На всеки няколко месеца, се появяват уязвимости в сигурността на Android, които засягат стотици милиони Android смартфони. През последните години, вируси като Quadrooter и Stagefright всяваха ужас сред всички собственици на Android устройства.

 

Quadrooter се възползва от проблем в процесорите на Qualcomm и се разпространява чрез мобилни приложения изтеглени извън официалния онлайн магазин. Уязвимостта Stagefright беше доста по-различна, защото тя може да се задейства дори ако жертвата в момента не използва смартфона си, за разлика от другите атаки, при които жертвите трябва да отворят зловредния файл или да кликнат върху домейн, използван за заразяване със зловреден софтуер.

 

Тя се намира в библиотеките на Android устройствата, като потребителя дори и не подозира за съществуването ѝ.

Как Android може да гарантира сигурността на потребителите?

Ето трите най-важни мерки срещу уязвимости в сигурността на Android:

1. Не инсталирайте приложения извън  Google Play

В настройките на Android системата, има една настройка, която забранява инсталациите на приложения от неизвестен произход. Тя е активирана по подразбиране, така че да можете да инсталирате приложения само от Play Store. Тази опция ви предпазва от зловреден софтуер, който се разпространява  чрез ненадеждните магазини за приложения. 

Някои производители имат свои собствени магазини за приложения, предварително инсталирани, като например Samsung със своя Galaxy Apps. За това, способността да се ограничи възможността не е приложима.

2. Скенер за вируси на Google

Тази настройка е налична с Android 4.2 и вече е част от Google Play услугите. Тази настройка също е активирана по подразбиране и позволява приложенията да бъдат сканирани за евентуален злонамерен софтуер, преди инсталацията. Ако се установи  зловреден софтуер, Android спира инсталацията.

3. Актуални пачове за сигурност

Android е базирана на Linux, ето защо има още един трети слой на защита на потребителите: редовно излизане на пачове за сигурност. Трябва да знаете, че Google предоставя тези пачове не само за най-новата Android версия, но и за по-стари версии на Android – чак за Android 4.4.

Здравият разум също е важен

Ако се възползвате от всички съвети по-горе, но ако отваряте и вярвате на съмнителни имейли, съобщения и реклами, вие сте в опасност. Мислете и проявявайте здрав разум преди да предприемете някакви действия.

Трябва ли да инсталираме антивирусна програма на Android смартфона си?

На този въпрос вече обърнахме голямо внимание. Ако сте пропуснали информацията, може да я прочете сега като отворите темата: Трябва ли да инсталираме антивирусна програма на Android смартфона си.

Препоръчителни настройки за безопасност

Ето няколко препоръчителни действия и настройки:

1. Lock screen and security > Security > Unknown sources: Добре е да не позволявате тази опция или да я забраните веднага след инсталация.

2. Google > Security > Verify apps

3. Scan device for security threats: оставете тази функция включена

4. Improve harmful app detection: помага на Google да открива несканирани приложения. Активирайте опцията.

 

Вижте кои са най-често срещаните компютърни вируси