Не е лесно да устоим на изкушението да си купим смартфон с OLED дисплей. Изображенията са контрастни, ярки и супер въздействащи. Но тези дисплеи имат един голям недостатък и той е прегарянето им. Най-простият начин да се избегне изгаряне е да се гарантира, че вашият дисплей не показва едно и също нещо, на едно и също място дълъг период от време. Например, не използвайте часове наред едни и също приложение и не оставяйте екрана на телефона включен докато се зарежда.

 

Любопитно: Всеки трети смартфон ще има OLED дисплей през 2018г.

 

Смартфоните с OLED панели често страдат от общ проблем – т.нар. прегаряне на дисплея. При него статични визуални елементи, които са били изобразявани дълго време, могат да „прегорят” в панела и силуетът им да остане видим при изключването на дисплея или смяна на изображението. PhoneArena дава няколко съвета как да намалим риска от проявяване на проблема при смартфони с Android и OLED дисплеи.

 

Това е проблем, от който изглежда няма спасение. Той се проявява дори и в новите модели, например Pixel 2 на Google, Note 8 на Samsung и V30 на LG. iPhone X също, но той не попада в обсега на съветите, които са само за Android.

 

Любопитно: Защо OLED технологията е толкова важна за бъдещите джаджи

 

Най-често проблемът се проявява при статус лентата в горната част на дисплея. Тя е почти винаги на първо място при почти всички приложения. Затова прегоряването се получава най-често и първо там. При новите телефони с бутони на навигация в дъното на дисплея по-голям е проблемът именно там. Решението е приложението Navbar Apps.

 

 

Любопитно: Смартфоните с OLED дисплеи ще са по-популярни от LCD моделите до 2020г.

 

То позволява на потребителите да променят и персонализират лентата според желанията си. Има много функции и възможности, дори да показва еквалайзер в лентата докто се слуша музика. Navbar Apps обаче може да помогне и за нямаляването на риска от прегоряване.

 

Лесен начин

Лесният начин е като активираме приложението и му разрешим да засича работещите приложения. След това се избира опцията за промяна на цвета на Navigation Bar. Избира се режим на статичен цвят, като се избира цветът в ляво на плъзгача – бледосив с бели бутони.

 

 

Забавен начин

Алтернативно решение е вместо статичен цвят да се избере опцията Active App. При нея Navbar Apps ще избира цвета на лентата според работещото в момента приложение. Това намалява контраста между цветовете и съответно намалява риска от изгаряне. По-честата смяна на цветовете също ще е от полза за намаляване на риска. Дори и при този режим има възможност за добавяне на цвят по избор за конкретно приложение. Това дава още повече възможности за персонализация.

 

 

Още от Digital: Защо OLED дисплеите са по-добри за нашите смартфони