Android вече е чудесна платформа за фотография. Качеството на камерите в най-добрите Android телефони се подобряваше постоянно през последните няколко години, освен това има софтуер за редактиране, споделяне и архивиране на снимките ни. А тайното оръжие на Android е възможността да снимаме в RAW формат.

 

RAW файловете са некомпресирани изображения от телефона, които запазват първоначалната информация от заснемането, което дава възможност за много по-голяма свобода при редактиране на тези файлове.

 

На Android, тази информация се записва във файл с разширение DNG, който е RAW формат на Adobe. Другите цифрови фотоапарати често използват свои собствени патентовани RAW формати. За да отворите файла, ще ви трябва софтуер, който е съвместим с конкретния RAW формат, който използвате.

 

Тъй като RAW изображенията се нуждаят от обработка, те обикновено не се показват в приложенията за снимки, нито пък можете да ги споделяте директно на Instagram или Flickr. За улеснение, Android приложенията на камерата често снимат в режим RAW+Jpeg, за да се съхрани един RAW файл, заедно със стандартния и далеч по-използваем JPEG файл.

 

За да снимате в RAW формат, телефонът ви (или таблета) трябва да поддържа незадължителната част на Android операционната система, наречена Camera2 API. Това трябва да се осъществи от производителя на устройството и не може да се добави чрез приложение. С други думи, ако телефонът ви не го поддържа, тогава няма как да снимате в RAW формат (освен ако не искате да разкодирате устройството си). Camera2 беше въведена с Android 5.0 Lollipop.

 

Освен това ще имате нужда и от приложение за камерата, което поддържа RAW. Ако вграденото приложение за камерата на телефона ви не го поддържа, или ако искате да тествате някои по-мощни алтернативи, има редица приложения в Play Store, които поддържат RAW.

Lightroom Mobile

Lightroom Mobile е на Adobe и е може би най-добрият сбор както за заснемане така и за обработка на RAW изображения. Ако вече използвате настолната версия на софтуера, тя ще се синхронизира напълно с мобилната.

Manual Camera

Manual Camera е може би най-добре изглеждащото Android приложение и едно от най-използваните. С вградените си ефекти, както и с поддръжката на RAW + JPEG, това е чудесна възможност за сериозни фотографи. Цена $ 3.

ProShot

ProShot е друго красиво приложение за камерата, което предлага повече функции от Manual Camera, но изисква време за обучение. Цена $ 4.

AZ Camera

Приложението AZ Camera има подобна функционалност като Manual Camera и ProShot, но е безплатно.

Snapseed

Приложението предлага пълен набор от инструменти за редактиране, включително и за коригиране на много малки и специфични области на изображението. Има и пълен набор от филтри, които могат да се прилагат с лекота към снимките.

 

Вижте смартфоните, които могат да правят снимки в RAW формат