В Instagram, Facebook, Flickr или в някоя друга социална мрежа може да сте виждали снимки, в които сякаш е рисувано със светлина и такива, на които водата сякаш е от памук. Питали ли сте се дали сами може да направите такива снимки?

 

Тези снимки са с дълги експозиции и реално са много лесни за заснемане стига да знаете правилните настройки и да разполагате с правилното оборудване. Фразата „дълъг период на експониране“ не е някакъв жаргон на фотографа, а означава, че затворът е отворен за по-дълго време от обикновено. Благодарение на това могат да се правят някои ефекти, дори при изключително ниска осветеност.

 

Преди да започнете процеса на заснимане на снимки с дълги експонации на смартфона си, от Pocket-lint напомнят, че ще имате нужда от някои важни неща. Първо ще имате нужда от триножник, без значение колко стабилни са ръцете ви, защото дори и най-малката вибрация може да провали снимката. Освен това ще имате нужда и от карта памет за допълнително място. Mоже да се наложи да прибегнете и към използване на приложение на трета страна.

1. Намерете ръчния режим на снимания на смартфона си

Много съвременни модели Android смартфони имат вграден ръчен контрол в своите приложения за камери. Насочете се към приложението за камерата, което е по подразбиране за смартфона ви, прегледайте режимите и вижте дали има такива, наречени „manual“ или „pro“.

2. Намерете скоростта на затвора

След активирането на ръчния режим ще видите няколко опции. Това, което ви трябва са настройките за ISO и скоростта на затвора. Скоростта на затвора обикновено се показва, като се използва иконка на затвора или „S“. Щом докоснете иконата на скоростта на затвора, ще получите списък със скорости от 1/3200 от секундата до 30 секунди. Колкото по-дълга експозиция изберете, толкова повече време сензорът ще е изложен на светлина.

3. Регулирайте ISO

С ISO се означава светлочувствителността на сензора на камерата към светлината. Ако изберете високи стойности за ISO, рискувате не само да получите едно ярко бяло изображение без подробности, но също така и ще се увеличи шума. За всяка дълга експозиция е добре да се избират относително ниски ISO стойности.

4. Използвайте приложение

Ако не разполагате с ръчен режим, защото имате iPhone или Android от по-нисък клас, може да използвате някое от наличните приложения на трети страни. Подходящи приложението са Manual Camera за Android и Slow Shutter Cam за iOS.

 

Вижте 5 фото приложения за по-добри снимки с Android и iOS смартфон