Следващото голямо нещо в света на смартфоните са двойните задни камери, където една камера с висока разделителна способност се свързва с втора обикновена камера с ниска резолюция.

 

Комбинацията от двете позволява на смартфона да извлече някои интересни ефекти, едното от които е ефекта на боке (bokeh). Този ефект понякога прави чудеса чрез добавяне на сюрреалистична перспектива на заснетото, но трябва ли да се лишим от тази магия, ако смартфона ни няма двойна задна камера? Не, защото от Slash Gear могат да ни научат как да направим снимки с боке ефект със смартфон. Още повече, че смартфоните с двойна камера, не произвеждат "истински" боке снимки, поне не по начина, по който го правят DSLR или безогледалните камери.

 

Това се дължи на малките им лещи и сензори, наред с други неща и това изисква ефектът да бъде симулиран от софтуер. Това означава, че няма конкретна причина да не симулирате ефекта боке върху снимка, заснета от смартфон с една задна камера. В никакъв случай обаче не е възможно да се симулира този ефект върху всяка цифрова снимка.

Какво представлява ефекта боке?

Ефектът боке е ефект на разфокусиране и размиване на светли проблясъци във фона на изображението. Така фонът получава специфична естетика, образуват се концентрирани петна от светлина. Основното изискване, за да може изображението да получи боке ефект е дълбочината на фокусното поле да бъде възможно най-малка. Това се постига чрез намаляване на размера на апертурата до минимум (Aperture). Повечето DSLR фотоапарати имат режим „Aperture priority“, позволяващ контролиране на размера на апертурата.

 

Що се отнася до смартфоните, някои модели предлагаха функцията за последваща обработка на боке, далеч преди телефоните с двойна камера. Двойните камери обаче са по-подходящи за този вид ефекти, благодарение на възможността да снимат два образа на една и съща сцена. Тъй като снимките малко се различават, при сглобяването им в една снимка се получава ефекта.

Получаване на боке ефект върху вашите снимки заснети със смартфон

Можете да създадете ефекта  боке върху снимките си, като използвате различни приложения за камерата, а ефектът ще се появи в две разновидности: 1) действително замъгляване на фона на изображението или 2) покриване с мехурчета на светлината върху вашите изображения. Вторият вид в повечето случаи няма да изглежда много добре, така че го използвайте внимателно. Първият обаче е по-труден за постигане, особено ако се придържате към безплатните приложения.

 

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите за вградени боке функции във вашия смартфон. Ако има такива, възможно е ефектът да е с по-високо качество, отколкото ако използвате случайни приложения. Ако обаче телефонът ви не предлага подобни функции, опитайте следните приложения:

- AfterFocus (iOS | Android) – приложението позволява на потребителите да избират дали към преден план и към фона да бъде приложен ефекта на дълбочина на полето, да прилагат ефекта боке и да избират формата на ефекта. Приложението не е много лесно за използване, но дава добри резултати.

- Bokeh Lens (iOS, $0.99) – приложението преобразува реалния фон на снимката в размазан, вместо да препокрива светлината за да се получи боке ефект. Това придава по-естествен вид на снимката, макар че все още не е съвсем равнопоставен с резултата с DSLR.

- Real Bokeh Light Effects (Android) – това приложение идва с предварително зададени ефекти боке, които се поставят върху изображението. Приложението попада в списъка поради широкия спектър от налични стилове и цветове на боке.

- Portrait Blur (iOS) – приложението е много лесно за използване, за това не бива да се отхвърля с лека ръка, от тези които тепърва започват да развиват фотографските си умения.

- Bokeh Simulator (Android) – това приложение служи като инструмент за обучение и оценка, като помага на фотографите да разберат дълбочината на полето и резултата от различните настройки.

 

Вижте как да правим качествени снимки с Android смартфон