От световна мания, селфитата се превърнаха в част от ежедневието. Те са начин хората да изразяват себе си и да показват различни моменти от ежедневието си. Мнозина искат селфитата им да са на висота. Създаването на красиви селфита не е трудно, но изисква малко търпение и внимателен подход. MakeUseOf дава няколко съвета как да правим добри селфита.

 

Любопитно: Идват ли смартфоните със 100МР селфи камери

 

Какво означава „добро селфи“

Всъщност, зависи от доста фактори – светлина, сенки, детайли, ъгъл. Разбира се, има и общи критерии – например снимката да не е размазана, да не е твърде тъмна или твърде преосветена. Ето няколко съвета как да постигнем желаните резултати.

 

 

Светлината

Тя е важна за всяка снимка и особено за селфитата. Слънчевата светлина помага за най-точно и красиво пресъздаване на кожата, но също така може да акцентира и сенките под очите или други недостатъци, които може да притесняват даден човек. Затова трябва да се подбира правилната светлина и ъгъл, като може да се акцентира допълнително чрез поставяне на бял лист хартия под брадичката например. При използване на изкуствена светлина, добре е да се разчита на крушки с мека светлина.

 

 

Внимателно със сенките

Начинът, по който сенките „падат“ по контурите на лицето могат да го направят да изглежда както много по-красиво, така и по-неприятно. Най-добре е светлината да е на нивото на очите или не много по-високо. Твърде високият ъгъл на светлината ще акцентира сенките по неблагоприятен начин и може да създаде „торби“ под очите дори и да няма такива наистина.

При снимане на сянка или на по-слаба светлина, застанете срещу светла стена. При използване на изкуствена светлина, нека източникът да е на нивото на очите и не твърде близо до лицето. Допълнителна лампа е нужна особено, ако светлината от полилея е доминираща.

 

 

Изберете правилния ъгъл

Както и с останалите съвети, намирането на правилния ъгъл на снимане изисква търпение и опити. Чрез подходящ ъгъл може да се избегнат неприятните сенки, както и да се подобри позицията. Тук всеки ще има различни предпочитания как изглежда по-добре – дали с леко наведено надолу лице или брадичка леко нагоре, вариантите са много, но като цяло се препоръчват леки вариации на ъгъла спрямо нивото на очите.

 


Наклонение

При идеално равно разположение на телефона и на лицето, селфитата не винаги са добри колкото се очаква. Проблемът може да се реши с леко наклоняване на лицето и/или телефона наляво или надясно. Това ще придаде малко по-реалистичен ъгъл на лицето така, както човек би го видял на живо, защото никога не се гледаме едни други от перфектно прав ъгъл.

 

 

Фонът е важен

Ако целта на селфито не е да покаже къде се намирате, а иска фокусът да е върху лицето, то тогава фонът зад вас е от голямо значение. Трябва да е семпъл, да не привлича внимание и да не с крещящ цвят. Разбира се, ако е напълно празна стена, ще прилича твърде много на паспортна снимка, затова е хубаво да има някакви семпли обекти.

 

 

Няколко кадъра

Експериментирайте, като направите по няколко кадъра от различни ъгли. Пробвайте и с различни мимики на лицето, позиция на косата и др. Така ще откриете повече варианти, които да разнообразят селфито и да помогнат да намерите точния кадър.

 

Не прекалявайте с редактирането

Много хора редактират снимките си, като най-малкото регулират яркостта и цветовете. Или пък добавят някой модерен филтър. Важното е да не се прекалява с редакциите, защото ще направят снимката да изглежда изкуствено, а не естествена и красива.

 

Спокойствие

Не се напрягайте и не обмисляйте детайлите толкова много, тъй като това ще си личи и в кадъра. Отпуснете се и просто направете няколко кадъра със спокойствие и усмивка. Това ще се пресъздаде и в селфито и ще го направи още по-атрактивно.

 

Още от Digital: Huawei патентоваха смартфон със селфи камера в екрана и тройна задна камера