Забелязвате ли последната тенденция в социалните медии, как снимките постепенно започват да изместват думите?

 

Докато услуги като Twitter са в застой, приложения като Instagram и Snapchat се радват на небивал интерес. Експертите смятат, че качваме почти 2 милиарда изображения в интернет всеки ден, което не е изненадващо, като се има предвид, че само Instagram има повече от 400 милиона потребители.

 

Изглежда така, като че ли снимките са езикът на социалните медии. И тъй като повечето хора използват смартфоните си, за да документират живота си, решихме да ви предложим съветите на Digital Trends за това как да правим страхотни снимки с Android смартфон.

Поддържайте камрата на смартфона си чиста

Държим телефоните си по джобове, чанти, в ръцете си и поради тази причина обектива често е покрит с прах и пръстови отпечатъци. Мръсните лещи често водят до снимки, които изглеждат мътни, тъй като мръсотията блокира навлизането на светлината в обектива. Опитайте се да почистите обектива на телефона си с чиста микрофибърна кърпа, за да се радвате на по-ясни и чисти снимки.

Опитайте се да използвате правилото на третините

„Правилото на третините“ е добре известна композиционна насока в живописта и фотографията и помага на неопитните фотографи, които се опитват да правят по-добри снимки. Целта е да разделите снимката на 9 мислени еднакви квадрата и да поставите обекта леко изместен в ляво, дясно, нагоре, или надолу. Можете да разположите вашия обект във всеки един от четирите пресечни точки на мрежата, или по протежението на една от четирите мислени линии.

 

Още от Digital: Как снима смартфона Revo Power - Тест на Камера

Обърнете внимание на осветлението

Осветлението е един от най-важните аспекти на фотографията. Посоката, цветът и твърдостта на светлинния източник могат да имат значителни ефекти върху дадена снимка. Ето защо професионалните фотографи често използват лампи и други устройства за манипулиране на осветлението. Ако използвате телефона си, за да правите снимки, вероятно сте в ситуация, в която светлинните източници са повече или по-малко извън контрола си. Поради това е важно да се възползвате от светлината, която имате, колкото е възможно по-добре.

 

Общото правило, което трябва да спазвате, е да се уверите, че основният източник на светлина, било то слънцето или електрическата крушка, стои зад вас и осветява обекта на снимката. Опитайте да снимате обекта от различни ъгли. Разбира се, както при всички художествени правила, експериментирането може да бъде много по-добро от твърдото придържане към дадено правило.

Избягвайте да използвате светкавица

Въпреки че като цяло светкавицата е привидно добра когато снимате в условия на слаба осветеност, използването ѝ може да влоши снимките, които правите със смартфона си. Обикновено светкавицата се намира близо до лещата на смартфона, което може да причини огромни отблясъци. Освен това, когато правите снимки на хора, светкавицата може да доведе до нежелани ефекти, като светещи очи или прекомерно осветена кожа.

 

Разбира се, има ситуации, при които светкавицата е необходима, но Android фотографите трябва да използват предимно и само естествено осветление. Ако се нуждаете от изкуствен източник на светлина, помислете за LED аксесоар, който ви позволява да регулирате температурата.

Не е желателно да използвате цифрово увеличение

Никога не използвайте цифрово увеличение, защото функцията за мащабиране на повечето телефони не работи по същия начин, както при нормалните фотоапарати. Когато използвате фотоапарат с оптично увеличение, това, което се случва, е, че обективът се проектира навън, като се приближава до далечни обекти. Цифровото мащабиране на смартфоните не прави това. Вместо това се доближава до обекта на снимката чрез манипулиране на софтуера, което прави предметите да изглеждат по-близо, но със загуба на точност. Единственият добър начин да заснемете нещо далечно е като се приближите до него.

Режими на камерата, HDR и RAW

 

Може да ви е полезно:Как да правим снимки в RAW формат с Android смартфон

 

Приложението за правене на снимки, което е по подразбиране на телефона ви, предлага различни „режими“ на снимане, от които да избирате. Един от тези режими е автоматичния, именно той е най-използвания от потребителите. Това е добре, ако случайно снимате нещо бързо, но за по-добри резултати винаги използвайте конкретен режим. Опитайте се да разгледате различните настройки на камерата и да използвате режима, който най-добре съответства на сцената, която се опитвате да заснемете.

 

Може да ви е полезно: Какво е HDR и кога трябва да използваме тази технология на смартфона си

 

Някои телефони с Android от висок клас, които използват най-новата версия на операционната система Android, като Samsung Galaxy S7 / S7 Edge и Huawei Nexus 6P, ви позволяват да се потопите още по-надълбоко. Те имитират режимите на снимане, които можете да намерите в модерните фотоапарати, тоест те ви дават по-голям контрол над настройките на камерата.

 

Друга полезна настройка на Android телефоните е HDR или High Dynamic Range. Това е форма на обработка на изображенията, която помага на вашия фотоапарат да балансира светлините като по този начин му позволява да създава изображения, които съответстват на това, как човешкото око възприема действителността.

 

Друга професионална функция, която някои смартфони предлагат е снимане на некомпресирани RAW снимки. RAW файловете ви предоставят повече възможности за редактиране, тъй като запазват много повече данни. За съжаление, това означава много големи размери на файловете и редактирането им изисква специализиран софтуер за снимки.

Експериментирайте с различни приложения за редактиране на снимки

Освен приложението за камерата, което е по подразбиране в Android телефоните, има и много други приложения за камери, както и приложения за редактиране на снимки. Потребителите на Android трябва да експериментират с различни приложения и инструменти, ако наистина искат да правят страхотни снимки. Просто не бъркайте филтрите с изкуството. Те са инструменти, които, ако се използват неправилно, правят снимките да изглеждат претенциозни, а не смислени.

 

Може да ви е полезно: Най-добрите безплатни приложения за редактиране на снимки

 

Докато обаче цифровата фотография ви дава много възможности, паметта на нашите смартфони е ограничена. Хубавото е, че повечето устройства с Android поддържат външна памет под формата на Micro SD карти. Купете си най-голямата карта, която вашето устройство поддържа, и задайте приложенията на камерата да записват файловете там. По този начин освобождавате вътрешната памет на телефона си за приложения. Разбира се може да използвате и облачни услуги като Google Photos.

 

Вижте 5 фото приложения за по-добри снимки с Android и iOS смартфон