Повечето потребители предпочитат да използват автоматичния режим на заснемане със смартфона и не се интересуват от възможностите, които тяхното малко ‘бижу‘ им предоставя.

Снимките направени с телефон обаче също могат да бъдат много впечатляващи, стига да приложим някои трикове. Ако отговора на въпроса „Как да правим хубави снимки с Android телефон?“ ви интересува, разгледайте съветите на Android Pit.

Избягвайте да използвате светкавицата

Най-добре е да използвате светкавицата само в извънредни ситуации. За предпочитане е да използвате естествената светлина, за да изглеждат вашите снимки естествени. Обикновено LED светкавиците при смартфоните се намират много близо до обектива, което създава един неприятен ефект. Ако естествената светлина не е достатъчна, увеличете стойността на експозицията (EV) и на ISO.

Не използвайте цифрово увеличение

За по-добри резултати просто се приближете до обекта, който ще снимате. Използването на цифрово увеличение не само влошава качеството на вашите снимки, но и стеснява възможностите за редактирането им.

Направете проучване

Вземете снимка направена с вашия смартфон, която ви харесва и проверете нейните 'Details', за да разберете с какви настройки вашия телефон прави добри снимки.

Използвайте HDR режим

Ако имате стабилни ръце и снимате неподвижни обекти, добре е да използвате HDR режима, ако искате осветлението и сенките в снимката да се експонират равномерно. При него се правят няколко снимки непосредствено една след друга, които след това се комбинират във фотоапарата в едно изображение. Запомнете обаче, че трябва да държите много стабилно фотоапарата, когато използвате HDR режима, в противен случай вашата снимка ще излезе замъглена.

Използвайте филтри

Много хора изпитват презрение към възможността да се добавят различни филтри към снимките. За професионалните фотографи това е разбираемо, но за обикновените потребители това не трябва да е проблем, защото те наистина могат да добавят характер към снимките ни.

Правилото на третините

Правилото на третините е най-простото за изпълнение правило на фотографите. Това правило се изразява в това, че фотографският кадър трябва да се раздели на 9 равни части от двойка успоредни вертикални и хоризонтални линии и съответно важните за композицията елементи трябва да бъдат разположени по протежението на тези линии или в точките където те се пресичат.

Използвайте подходящите приложения

Не се притеснявайте да потърсите помощ от някое подходящо приложение. Например, с Colorify Augmented Reality може да сменяте цвета на всичко ‘заловено‘ в снимката, а с Google Camera може да създавате панорамни снимки.

 

Вижте какво трябва да знаем за автофокуса при смартфоните