През годините, любителите на спорта са ставали свидетели на много незабравими мигове. Как да запазим тези велики моменти в снимки без да се загуби от емоцията, която сме изпитали на стадиона?

 

От How To Geek ще се опитат да ни насочат чрез съветите си за това кaк да правим добри спортни снимки.

Какво прави една снимка на спортно събитие  добра

Спортът е емоционално изживяване не само за зрителите, но и за спортистите, които дават всичко от себе си, за да извоюват така желаната победа. Вашите спортни снимки трябва да показват тази емоция. Дори снимка на баскетболист, който подава топката на свой съотборник да е перфектна технически, за хората тя може да е доста скучна.

 

Целта ви трябва да е да уловите уменията и усилията на играчите, които те са трупали през годините, и напрежението в цялата сцена. Една спортна снимка трябва да ви накара да се почувствате сякаш сте там на стадиона или в залата, да ви накара да ‘чуете‘ възгласите на публиката, да почувствате болката на губещия отбор или играч и така нататък. Тоест трябва да стигнете до сърцето на тези, които гледат снимките ви. Помислете какво е в основата на спорта, който снимате и се опитайте да го уловите.

Технически подробности

Технически заснемането на спортни снимки е много лесна работа. Обикновено ще имате нужда от бърза скорост на затвора, а неща като дълбочина на полето и цифров шум са второстепенни проблеми. Най-лесният начин да се получи бърза скорост на затвора е да се използва приоритетния режим на блендата.

 

Преди да започне играта, направете няколко пробни снимки, за да наберете настройките. В зависимост от спорта, ще имате нужда от минимална скорост на затвора някъде между 1/100 от секундата и 1 / 1000 от секундата. Колкото по-бърза е играта, толкова по-бърза трябва да е скоростта на затвора. Използвайте всички бленди и ISO комбинации, които ще ви позволят да получите скоростите от които имате нужда.

 

Другите две неща, които имат значение са автофокуса и скоростта на снимане. Когато снимате спортни сцени, нещата ще се случват бързо и ще се променят бързо. Вашият фотоапарат трябва да бъде готов за това. Изберете „Continuous“ за автофокуса, а скоростта на снимане трябва да е възможно най-високата за вашия фотоапарат. По този начин, когато насочите камерата и натиснете бутона на затвора, тя ще започне да снима колкото се може повече снимки.

Други съвети и трикове


1. Когато снимате спортни снимки, никога не може да сте сигурни кога точно ще се случи нещо драматично или интересно. Ето защо бъдете постоянно готови, дръжте пръста си върху бутона на затвора и бъдете готови да го натиснете във всеки момент.

 

2. RAW изображенията имат много предимства, но освен ако не сте професионалист нямате нужда от тях. По-добре снимайте в JPEG, ако не искате без време да изчерпите цялото пространство за съхранение на фотоапарата си. 

 

3. Спортните фотографи обикновено използват дълги обективи, така че да могат да получат по-добър изглед на действието. Ако сте в единия край на футболно игрище и нещо се случва от другата страна, вашия 18-55mm комплект обективи няма да ви бъде от голяма полза. Ако можете да си купите, вземете под наем или назаем от приятел телеобектив, нещата ще станат много по-лесни за вас. 

 

4. Когато зумирате се уверете, че ще покажете на снимката си всичко, което се случва на терена. Близка снимка на играч в решаващ момент може да бъде интересно, но хората трябва да разгледат снимките ви и да знаят какво се случва. Не забравяйте да включите топката, другите играчи, и други части на действието в снимките си, дори когато сте се фокусира само върху един играч. 

 

5. Може да снимате играчите и спортистите преди и след мача, може дори да снимате феновете, които чакат да излезе любимия им отбор и така нататък. Използвайте уменията и въображението си и документирайте нещата.

 

Вижте как да правим запомнящи се и въздействащи снимки