Опитвали ли сте се някога да получите достъп до някоя медия на Android устройството си, но да виждате съобщение за грешка, в което се казва, че съдържанието не е налично във вашата страна?

 

В повечето случаи можете да деблокирате това съдържание. Всеки път, когато се свържете с интернет, вашето устройство получава номер, наречен IP адрес. Този уникален номер идентифицира вашето устройство, за да се знае, че търсеното от вас съдържание, като например съдържанието на уеб страница, която посещавате, ще отиде на вашето устройство, а не някъде другаде.

 

Проблемът е, че вашият IP адрес съдържа информация за вашето местоположение, тоест посочва в коя държава сте. Например, ако живеете в България, вашият IP адрес ще показва това ясно на всички уебсайтове. Така ако искате да видите видеоклип блокиран за вашия регион ще видите съобщение за грешка.

 

 

От Make Use Of показват как може да получим достъп до съдържание, което е блокирано за нашия регион, на нашето Android устройство.

 

Разблокиране на медия с VPN

 

 

За щастие има начини да заобиколите блокирането на региона ви на Android. Най-популярният метод е използването на VPN. За целта първо изберете доставчик и настроите акаунт. След като имате акаунт, инсталирате приложението на VPN доставчика на вашето Android устройство.

 

Когато отворите приложението и влезете, ще видите списък със сървъри, които са налични в различни страни. Изберете име на сървър, за да се свържете с него. След това ще видите съобщение, че сте свързани.

 

Сега, когато устройството ви изпраща данни през интернет, трафикът първо ще бъде насочен през този сървър. Така че, ако сте в България и се свържете с VPN сървър във Великобритания, вашият уеб трафик ще пътува от България до Обединеното кралство и след това до местоназначението му. Това важи както за приложенията, така и за сърфирането в интернет.

 

Разблокиране на медия с прокси браузър

 

 

Прокси браузърът е друг начин за деблокиране на съдържание. Можете да изтеглите различни интернет браузъри от Google Play Store с вградени прокси функции, като например популярния браузър Opera. Прокси сървърът работи като „посредник“ между вашето устройство и уебсайта, който посещавате, като предава информация между двете точки.

 

VPN или прокси сървърът е по-доброто решение за мен?

 

 

Може би се чудите каква е разликата между VPN и прокси и кой вариант трябва да използвате на Android устройството си. Най-голямата разлика между двете опции е, че при VPN вашите данни са криптирани. VPN ви позволява да деблокирате съдържание чрез създаване на „тунел“, през който протичат вашите данни. Този тунел е защитен с криптиране, което означава, че никой друг не може да види данните ви.

 

Когато използвате VPN, за външни лица като вашия интернет доставчик, например е изключително трудно да види вашите онлайн дейности. Това е по-добрия вариант както за сигурността, така и за поверителността, тъй като VPN ще спре другите да ви шпионират, когато използвате интернет.

 

При прокси сървърът няма криптиране. Предимството на използването на браузър с прокси е, че той е лесен за използване. Обикновено инсталирате браузъра в телефона си и сте готови за работа. Но и настройката на VPN не е никак сложна. Просто трябва да инсталирате приложение на вашия компютър или устройство и да го използвате за свързване със сървър. След това можете да деблокирате съдържание.

 

Браузърите с прокси сървъри често са безплатни за изтегляне. Но за VPN трябва да изберете платната услуга, тъй като безплатните VPN услуги имат скрити разходи.

 

Вижте каква е разликата между VPN и прокси сървър