Домът е там, където WiFi се логва автоматично. Това гласи модерна интерпретация на популярната поговорка. И докато WiFi е чудесна екстра, тя може да изразходва доста батерия и връзката да не е добра, заради лош сигнал. AndroidPIT показва няколко семпли трика, които подобряват WiFi сигнала, при това не само у дома.

 

Как да открием най-добрата точка за достъп

Един от най-лесните начини за това е чрез приложението WiFi Analyzer. То проверява кои канали наоколо са най-подходящи, както и коя мрежа има най-стабилна връзка. Дава и друга допълнителна информация като IP адрес, DNS и др. Накратко, помага за по-лесното и правилно конфигуриране на рутера.

 

 

Прекомерната защита

Поставянето на защитен кейс за телефона е добра идея за неговото здраве, но понякога това може да пречи на неговата работа. Това зависи от материала на кейса. Най-лесният начин да се провери е като се направят няколко Ookla тества на едно и също място в една и съща WiFi мрежа с и без кейс.

 

 

Правилното разположение на рутера

Това е едно от най-важните неща, ако искаме да има възможно най-добро покритие в целия дом. Приложението WiFi Solver FDTD помага точно в тази ситуация. Чрез него може да се направи приблизителен чертеж на дома, а след това то анализира как се разпространява сигналът на рутера и го показва върху чертежа. Така лесно може да се избере по-подходящо място.

 

 

Направи си сам

С помощта на метална купа или разрязана метална кутия от напитка, човек може да си направи своеобразна сателитна чиния. В случая тя ще „събира” повече WiFi сигнал към телефона пред нея.

 

Правилната настройка на телефона

Повечето модерни рутери поддържат работа на 5GHz. Там сигналът е доста по-свободен и следователно, по-добър. Новите версии на Android като цяло управляват тази връзка автоматично. При по-старите може да се наложи промяна. Това става от Насторйки > WiFi > Разширени > Честотен спектър за WiFi. Може да се избере режима Auto и така телефонът винаги ще използва 5GHz спектъра, когато той е наличен от дадения рутер.

 

Обновяване на рутера и телефона

Добра идея е винаги да използваме възможно най-актуалната версия не само на Android, но и на софтуера на рутера, т.нар. firmware. Такъв обикновено е наличен на сайта на съответния производител, заедно с указания как да се инсталира. Новият софтуер обикновено е по-добре оптимизиран, дава по-добра връзка и решава някои проблеми със сигурността.

 

Автоматично избягване на мрежи с лош сигнал

Това е възможно само за Android 6.0 или по-нов. Може да се активира от Настройки > WiFi > Разширени > Избягване на слаби връзки. Така Android автоматично ще избягва да се свързва към мрежи, в които сигналът не е на ниво.

 

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix