GPS сензорът на вашия телефон ви позволява да използвате навигационни приложения като Google Maps, услуги за споделяне на местоположението, и така нататък. Добрият сигнал е от решаващо значение за навигацията, както и за определени игри с добавена реалност като Pokémon Go, например. За съжаление обаче качеството на вградените сензори в различните модели устройства не е еднакво добро.

 

От Android Pit ще ни покажат как да подобрим GPS сигнала на Android устройството си.

Какво е GPS?

За да знаете как да оптимизирате вашия GPS, полезно ще ви бъде да разбере как работи. GPS е съкращение за Global Positioning System (Глобална система за позициониране) и е разработена от американската армия през 1973 година, но през 1995 година тя е пусната за граждански цели. Първоначално били използвани 24 спътника, а сега в орбита има 31 GPS сателити. Вашият смартфон комуникира с тези сателити чрез GPS антена, която е част от хардуера в по-голямата част от днешните смартфони и таблети. Този хардуер е свързан чрез драйвер със софтуера. По този начин, има три източника на грешка за GPS сигнала в смартфоните:

1. Броят на GPS сателитите в текущата позиция.
2. Качеството на GPS антената на смартфона.
3. Изпълнението на драйвера в операционната система.

Включете режима 'High accuracy'

За да получите най-добрия възможен сигнал, ще трябва да сте готови да използвате малко повече батерия, отколкото обикновено. Това е необходима жертва, но винаги можете да започнете отново да се грижите за батерията, когато вече не е нужно да използвате GPS.

- Отидете в Settings > Location и се уверете че ‘Location’ услугата е включена.

- Първата категория под Location трябва да е Mode, изберете я и се уверете че е настроена на „High accuracy“. Сега устройството ви ще използва повече батерия, но ще използва и всички налични методи, за да получи възможно най-добрия сигнал.

Дръжте GPS включен

Един от основните проблеми, с които се сблъскахме, когато преминаваме от приложение на приложение е, че GPS се изключва, за да се щади батерията. Ако например сте играли Pokémon Go, но искате да погледнете последните си съобщения, вашия GPS може да се изключи. За да запазите GPS сигнала активен, трябва да инсталирате приложение като GPS Connected.

Разберете дали проблема с GPS сигнала е софтуерен или хардуерен

С приложението GPS Essentials може да диагностицирате дали лошият GPS сигнал се дължи на хардуера или на софтуера. В главното меню на GPS Essentials, натиснете „Satellites“, след което вижте дали телефонът ви се свързва към спътниците около Земята.

 

Ако не се появи списък със сателити, това може да се дължи на смущения от метални предмети около вас, на калъфа на смартфона или на вашия GPS хардуер, който не работи правилно. Ако списъкът със сателити се появи, но GPS сигналът все още е лош, то тогава проблемът е софтуерен.

Изчистете GPS данните от телефона си

Понякога може да се случи така, че вашето устройство да се „залепи“ за някои GPS сателити, дори когато те не са в допустимите граници и това да е причината да спре да работи правилно. За да разберете дали това е вашият случай, можете да използвате приложение, като GPS Status & Toolbox, за да изчистите вашите GPS данни и да започне свързването към спътника от началото.

В приложението, докоснете някъде по екрана, след което докоснете иконата на менюто и натиснете Manage A-GPS state. Натиснете „Reset“ и когато това приключи се върнете в „Manage A-GPS state“ менюто и натиснете „Download“.

Използвайте външен GPS приемник

Ако никой от съветите до тук не помогне, може да се наложи да си закупите външен приемник. Едно такова устройство може да бъде свързано със смартфона ви чрез Bluetooth и да го презареждате със същото зарядно устройство.

 

Вижте  5 нестандартни приложения за GPS технологията